Bogomir Valdhuber takšnega martinovega ne pomni.
Le nekaj dni nazaj smo praznovali martinovo, ki je letos prvič potekalo povsem drugače, brez javnih prireditev, nazdravljanj in praznovanj dobre letine. Kako je odsotnost martinovanj vplivalo na vinarje, smo vprašali znanega vinarja Bogomirja Valdhuberja.

Bogomir Valdhuber, vsem znan kot Mirč, že vrsto let vodi družinsko posestvo Vina Valdhuber v Svečini, idilične vasice na obronkih Slovenskih goric ob meji z Avstrijo. Na koncu doline, pod vrhom grebena, kjer teče državna meja, stoji vinska klet in turistična kmetija družine Valdhuber.

Vino predstavlja način življenja že četrti generaciji na kmetiji Valdhuberjevih. Do lanskega martinovanja je veljalo, da lahko praznujemo na prostem, v vinski kleti ali restavraciji in se s prijatelji poklonimo novemu letniku, letos pa je zaradi epidemije novega koronavirusa vse drugače. 

»Martinovanje je res nekakšna simbolika, tradicija. Prvič, kar pomnim, je vse potekalo v takšni skromni izvedbi, bolj kot ne so ljudje praznovali doma, v svojih domovih, v okviru družin. Vsa ta situacija pa ni najbolj rožnata, za kar upamo, da bodo vsi ti ukrepi in epidemija kmalu obvladljivi,« pravi Bogomir Valdhuber.

Vinogradi družine Valdhuber.

Tudi vinarji so se morali prilagoditi novim razmeram

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenje epidemije koronavirusa je tradicionalno martinovanje v Mariboru, ki je doslej veljalo za največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji, odpadlo. Na martinovo se je v štajerski prestolnici zbralo tudi do 20.000 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

»Na samem martinovanju v Mariboru se proda zelo veliko vina. O številkah in izpadu prihodka sedaj še težko govorimo,« pravi Valdhuber in dodaja, da je situacija takšna, kakršna je, zaradi česar so se tudi sami morali prilagoditi novim razmeram.

Poleg tega so bili tudi Valdhuberji primorani že v drugo zapreti svojo turistično kmetijo zaradi drugega vala epidemije novega koronavirusa.

»Zaradi pomanjkanja gostov smo sedaj ob en del prihodka. Ta izpad poskušamo nadomestiti in se približati končnemu potrošniku. Tako vsa vina, ki jih ponujamo, tudi dostavljamo, ali preko pošte ali pa tudi osebno v bližnjo okolico,« pravi Valdhuber in dodaja, da veliko vin pošiljajo tudi v tujino, predvsem v Avstrijo in Nemčijo.

Bogomir Valdhuber takšnega martinovega ne pomni.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Pijandure jebite se

Čuj, (nepreverjen)

Poščivalšek je poskrbel za kravarje in pijančke . Vse ostalo so skrile maske .

mejaši (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=O2D-lzg6Rnw

Starejše novice