Slika je simbolična.
Znani so rezultati letošnjega spomladanskega roka poklicne mature. Pri nekaterih mariborskih srednjih šolah smo preverili, kako uspešni so bili njihovi dijaki.

Maturanti, ki so konec maja in junija opravljali poklicno maturo, si lahko končno oddahnejo. Poletje se je zanje šele zdaj resnično začelo, saj so končno prejeli težko pričakovane rezultate spomladanskega roka poklicne mature.

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor je maturo opravljalo 122 dijakov. Od tega jih je 118 poklicno maturo opravilo uspešno, štirje kandidati so bili neuspešni. 

Šola se lahko pohvali tudi z diamantno maturantko, kar pomeni, da je dosegla vseh 23 točk na maturi. Prav tako je bilo letos na šoli kar pet zlatih maturantk, ki so dosegle 22 od 23 točk.

Kot je za Mariborinfo povedal ravnatelj Dušan Erjavec, je dijakom sta največ težav na maturi delala dva predmeta, in sicer Gastronomija in Turizem s podjetništvom. Dodaja, da je letošnja podelitev maturitetnih spričeval potekala v prekrasnem ambientu Lutkovnega gledališča Maribor. 

Ravnatelj ob tem pravi, da so ponosni na vse svoje dijake: »Ponosni smo na vse naše dijake, ki so opravili poklicno maturo, kot tudi na tiste, ki jim je v prvem roku spodletelo.«

III. gimnazija Maribor

Na programu predšolske vzgoje na III. gimnaziji Maribor je vseh 72 dijakinj in dijakov, ki so pristopili k poklicni maturi, to opravilo uspešno. 

Šola se tako lahko pohvali z 100-odstotno uspešnostjo, ob tem pa še z šestimi diamantnimi maturantkami in dvema zlatima.

Kot je povedala ravnateljica Marija Lešer, posebnih težav ni bilo z nobenim predmetom, vselej pa je zahteven strokovni predmet Vzgoja predšolskega otroka. 

Letos so maturitetna spričevala dijakom podelili v naravi: »Maturitetna spričevala smo svečano ob krajšem kulturnem programu podelili v prelepem okolju parka za šolo,« je povedala ravnateljica.

Lešerjeva dodaja, da si želijo, da bi naslednje šolsko leto potekalo kar največ časa ali v celoti v šoli: »Posledice drugačnega pouka se kažejo, še najmanj na področju golega učnega uspeha.«

Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor

Na programu okoljevarstveni in gradbeni tehnik na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor je k poklicni maturi pristopilo 43 dijakov, uspešnih je bilo 40 dijakov. Dijaka nista opravila Matematike, enemu pa je težave predstavljal strokovni predmet Graditev objektov. 

Podelitve maturitetnih spričeval, ki je potekala v živo v šoli, se je udeležilo 35 dijakov. 

Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor

Od 61 dijakov, ki so maturo opravljali na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor, jo je opravilo 58 dijakov. Največ težav je dijakom povzročala Matematika, spričevala pa so dijakom podelili v amfiteatru šole.

Šola se lahko pohvali tudi z enim zlatim maturantom.

Srednja elektro-računalniška šola Maribor

Od 168 kandidatov, ki so na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor pristopili k poklicni maturi, je bilo v spomladanskem roku uspešnih 152 dijakov.

Ob tem se lahko pohvalijo z devetimi zlatimi maturanti.  

Ravnateljica Irena Srša Žnidarič je povedala, da so dijakom nekaj težav predstavljali strokovni predmeti, predvsem Elektrotehnika. 

Podelitev maturitetnih spričeval je letos potekala ločeno po razredih, spričevala so dijakom podelili razredniki. Po podelitvi je sledilo fotografiranje zlatih maturantov.

»V tem šolskem letu sta se okrepili obe skrajnosti«

»Dijaki z dobrimi učnimi navadami in samodisciplino so bili v covid obdobju boljši kot kadarkoli, saj so imeli več časa za učenje, čas so si razporejali po lastnih željah in potrebah,« pravi Srša Žnidarič. Na drugi strani so dijaki, ki bi potrebovali več spodbud, imeli več težav kot kadarkoli, saj so imeli manj stika z učitelji in zato slabši uspeh.

»V tem šolskem letu sta se okrepili obe skrajnosti,« dodaja ravnateljica: »Večje težave so imeli dijaki, ki so se vpisali s slabšim učnim uspehom iz osnovne šole. Tega zaostanka v srednji šoli niso nadoknadili.«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Vse podarjeno hvala korona

Brezposelnost tudi (nepreverjen)

dijaki bodo brezposelni

In reply to by Default (nepreverjen)

Starejše novice