Mestna občina Maribor je prejela zeleno luč za prvih pet projektov, ki jih je prijavila za sofinancerska sredstva kohezijske politike.

Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da so s strani Združenja mestnih občin Slovenije prejeli obvestilo o potrditvi seznama izbranih operacij celostnih teritorialnih naložb za energetsko prenovo večstanovanjskih stavb, ki so  v 100-odstotni javni lasti. Gre za mehanizem CTN, za katerega je bil razpis marca, in za učinkovito rabo prostora na urbanih območjih, za kar je bil razpis v juniju.

Mestna občina Maribor je na poziv za energetsko prenovo oddala dve vlogi, in sicer za prenovo večstanovanjske stavbe Panonska ulica 5b in energetsko prenovo stavb Engelsova ulica 42 – 52.

V tem primeru so dobili odobreno prenovo za stavbe na Engelsovi ulici v višini 1,4 milijona evrov, pri čemer je vložek s strani mariborske občine dobrih 900 tisočakov. 

Maribor čaka prenova za prenovo

V juniju pa je občina oddala štiri prijave oziroma projekte, ki so izvedbeno po besedah občine tako daleč, da se lahko po pridobitvi sofinancerskih sredstev pričnejo izvajati. Gre za projekte urejanja nabrežje reke Drave v višini 9,5 milijona evrov, od česar bo vložek s strani Mestna občine Maribor 3,3 milijona evrov, obnovo promenade v Mestnem parku v višini dobrih 895 tisočakov EUR, od česar je vložek občine 181 tisočakov, obnova skate parka v višini nekaj manj kot 374 tisočakov, od česar je vložek občine skoraj 77 tisočakov, in pa revitalizacija Vojašniškega trga z objekti, kamor je vključena tudi prenova Sodnega stolpa in vzpostavitev Vinogradniškega muzeja v višini 3,4 milijone evrov, od česar je vložek mariborske občine 682 tisočaka.

Vse štiri prijave je Združenja mestnih občin Slovenije za Mestno občino Maribor potrdilo. Sredstva za projekte namerava mariborska občina zagotoviti s kreditom, ki ga bo najela v letu 2018.  

V načrtu tudi projekti za trajnostne mobilnosti

Občina še napoveduje, da bo projekte, ki niso bili vključeni v prvi poziv ali niso bili izbrani, kot v primeru Panonske ulice, prijavila na dodatne pozive, ki bodo za vsako prednostno naložbo še sledili. Tako predvidevajo, da bo v septembru sledil še prvi poziv za trajnostno mobilnost, za katerega imajo na občini že pripravljene tri sklope projektov – Dravsko kolesarsko pot, Park & Ride in Bike & Ride ter kolesarske povezave med mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi. Za vse te tri projekte bodo na septembrsko sejo mestnega sveta umeščeni dokumenti identifikacij investicijskih projektov. 

Postopek financiranja še ni zaključen

Ko bodo projekti potrjeni s strani strokovne komisije Združenja mestnih občin Slovenije, jih mora pregledati in odobriti še ministrstvo za okolje in prostor, s katerim bo občina tudi podpisala pogodbo. Predviden časovni okvir za pridobitev sofinancerskih sredstev je junija prihodnje leto.

»Projekta ureditev nabrežja reke Drave in obnova promenade v Mestnem parku imata že vso potrebno dokumentacijo, projektno dokumentacijo potrebujeta še projekta obnova Vojašniškega trga in obnova Skate parka. Vsi štirje sklopi projektov potrebujejo potrditev investicijskega programa na Mestnem svetu MO Maribor,« še sporočajo iz občine.

Na pozive, ki sledijo, bo Mestna občina Maribor predvidoma prijavila še obnovo Rotovškega trga in treh pripadajočih projektov, obnovo Koroške ceste, ki pred pripravo projekta potrebuje še prometno analizo, in parka ob Pekrskem potoku, ki ima po besedah občine še nerešena vprašanja z ministrstvom za okolje in prostor glede načrta poplavnih voda, kmetijskih zemljišč s Skladom kmetijskih zemljišč Republike Slovenije in lastniki ter solastniki zemljišč, preko katerih bi park potekal. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Beko (nepreverjen)

KAJ PA PODALJŠEK CPB oz LIMBUŠKA OBVOZNICA, PROSIM POVPRAŠAJTE O TEM !!!!! CapsOff

Starejše novice