Koncert Thompsona so po protestih odpovedali tudi naši severni sosedje.

Marko Perković Thomson, zloglasni hrvaški pevec, naj bi danes nastopil v Kremsmünstru v Avstriji na tako imenovani Hrvaški noči v lokalni športni dvorani, toda njegov koncert so po protestih odpovedali. Avstrijski mediji namreč poročajo, da protestniki niso želeli dopustiti, da "znani hrvaški skrajni desničar" na javni prireditvi z vzklikanjem ustaških gesel podžiga napetosti med Hrvati in Srbi.

Karl Öllinger, poslanec iz vrst Zelenih (die Grünen), se je na načrtovan koncert odzval celo s sporočilom za javnost, v katerem je pozval k prepovedi Thompsonovega koncerta. "Če že vnaprej vemo, da bo določena prireditev poskrbela za ščuvanje ene izmed skupin v naši družbi proti drugi, potem moramo tako prireditev odpovedati. Za to imamo tudi pravno podlago," je zapisal.

To ni prvič, da so Thompsonov koncert v Avstriji odpovedali. 

Kaj pa Maribor?

Zase hrvaški pevec sicer trdi, da je domoljub, ne fašist, njegova besedila pa govorijo drugo zgodbo. Tudi zaradi tega se na praktično vseh njegovih nastopih zberejo skupine posameznikov, ki vzklikajo ustaška gesla. Tudi koncert, ki naj bi ga Thompson 20. maja izpeljal v Mariboru spremljajo številni pozivi k bojkotu, naj pa se je odzval celo mariborski župan Andrej Fištravec, ki pri tej zadevi ostaja načelno neomajen, a bistvenega vpliva nima:

"V Mariboru ni mesta za ikonografijo in simboliko, ki povzroča nadaljnje delitve po drugi svetovni vojni, kot tudi ni mesta za fašizem ..." 

Ko ljubezen do domovine zasenči hujskaštvo in ustaški vzkliki

Zaradi vroče zgodovine je napoved Thompsonovega koncerta v Mariboru dvignila veliko prahu, toda organizator ob tem zatrjuje, da hujskaštva in ustaških vzklikov ne bo.

"O nobeni provokaciji, o nobenem sovražnem govoru, o nobeni nestrpnosti, ne bo niti G od govora, gre zgolj in samo za glasbeni dogodek," zatrjuje Milan Trol, organizator koncerta in član skupine Drugo dugme. 

Pa verjamete?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice