Alternativna poslovna stavba Tkalka, ki je v središču Maribora od jeseni leta 2014 delovala kot ustvarjalno-podjetniški sodelovalni oziroma coworking prostor, ne obstaja več, poslovni prostori pa samevajo.

V zadnjih letih se je skupnostni razvojni center Tkalka pokazal kot pomembno stičišče družbenega in gospodarskega razvoja Maribora. Tkalka je bila stavba in skupnost. Alternativna poslovna stavba v središču Maribora je vrata odprla jeseni 2014 po petih letih prostorskega samevanja odprla in postala ustvarjalno-podjetniški sodelovalni prostor.

Streho nad glavo so prostori nudili vedno večji in vse bolj raznoliki množici vztrajnih in ustvarjalnih ljudi, še posebej iniciativam s področja socialne ekonomije in lokalnega razvoja.

Kaj se v Tkalki dogaja danes?

Hiša duhov na 2500 kvadratnih metrih delovnih prostorov. Na spletni strani skupnostnega razvojnega centra Tkalka nas zdaj že nekaj časa pozdravlja zapis, da so vrata zaprta.

Mestna občina Maribor, ki ima v lasti poslovne prostore v Tkalskem prehodu 4, ki so jih uporabniki poimenovali Tkalka, na vprašanja Mariborinfo odgovorja, da še vedno iščejo najemnike za nezaseden del - 21 sklopov pisarn - poslovnega prostora. 

Zanimanja, kot kaže, ni dovolj.

»Ker je petletno obdobje brezplačne uporabe poslovnega prostora konec maja 2019 poteklo, nadaljnja brezplačna uporaba pa v skladu z zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti za poslovne subjekte ni dovoljena, je Mestna občina Maribor v skladu z določili zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti že takrat pripravila javni razpis za oddajo nezasedenega dela poslovnega prostora po sklopih v najem in je tako v oddajo ponudila skupno 21 sklopov pisarn,« pojasnjujejo na Mestni občini Maribor.

»Pri tem je k oddaji ponudbe povabila vse dosedanje uporabnike, vendar sta se na razpis takrat prijavila le dva ponudnika - dotakratna uporabnika, ostali uporabniki pa niso izkazali interesa za nadaljnji najem, zato Mestna občina Maribor ni imela zakonske osnove za nadaljnje sodelovanje,« še dodajajo.

Mestna občina Maribor naj bi v teh dneh znova pripravila razpis za oddajo po znižani najemnini, s katerim bo skušala privabiti potencialne najemnike in zapolniti stavbo. 

Kaj pa coworking? Za tiste, ki bodo segli v žep.

»Coworking je oblika souporabe poslovnih prostorov in je, skladno z načelom svobodne gospodarske pobude med najemniki, ki plačujejo tržno najemnino, seveda mogoča še naprej,« so še jasni na Mestni občini Maribor.

V stavbo oziroma poslovni prostor naj bi Mestna občina Maribor, odvisno od razpoložljivih sredstev v proračunu, v prihodnje vložila nekaj denarja za izboljšanje energetske učinkovitosti stavbe, saj bo kratkoročno poskušala prostor zapolniti z najemniki.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice