Po katerih jedeh svet pozna našo državo? Spletna stran tasteatlas.com kot najbolj priljubljeno slovensko jed navaja prekmursko gibanico.

TasteAtlas je tako rekoč atlas kulinarične pestrosti. Spletna stran ponuja karto, na katero so uvrščene lokalne sestavine, tradicionalne jedi in avtentične restavracije, v katerih je moč preizkusiti prve. 

Doslej so na kulinarični atlas uvrstili kar 7.018 tradicionalnih jedi z vsega sveta, 3.591 lokalnih sestavin in 10.113 restavracij, dnevno pa ga posodabljajo s svežimi vsebinami. Že pred časom smo pisali, katere štajerske jedi so tiste, ki so se znašle v zbirki kulinarične pestrosti, obiskovalci strani pa lahko tudi glasujejo za najpopularnejšo. 

Žal se na tem seznamu niso znašle štajerske jedi, temveč je kot najbolj priljubljena slovenska jed zmagovalna prekmurska gibanica, po številu glasov pa ji sledijo štruklji, kremna rezina in potica.

V opisu oziroma predstavitvi jedi na TasteAtlas lahko preberemo, da je osemslojna specialiteta značilna predvsem za vzhodni del Slovenije. 

Njeno ime izvira iz besede gibâničnik, ki označuje jerbas za pecivo, oziroma gibâničar, starega slovenskega izraza za peka. Najstarejši pisni viri, ki omenjajo prekmursko gibanico, segajo v 18. stoletje, pri čemer jo prvič zasledimo pod imenom 'gebanza'. Eden od virov iz leta 1828 tudi navaja, da so jed običajno stregli na porokah.

Kot ugotavljajo ustvarjalci spletne strani, kombinacija različnih nadevov in vlečenega testa ni redkost v srednjeevropski kulinariki, vendar pa se posebnost gibanice skriva v spodnjem sloju iz krhkega testa. Pri sladici, ki jo tradicionalno pripravljamo ob različnih svečanih priložnostih, še posebej izpostavljajo njen bogat okus in močno aromo. 

Najboljšo lahko tako dobite v prekmurski gostilni Güjžina, kljub temu pa smo se odločili preveriti, katera tipična štajerska jed pa najbolj prepriča bralce Mariborinfo.com. 

Katera od tradicionalnih štajerskih jedi, ki so jih izpostavili na spletni strani TasteAtlas, je vaša najljubša?

Choices

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice