V Sloveniji smo v zadnjih desetih letih zabeležili 170 umorov in poskusov umorov, preverite, koliko od tega na območju Policijske uprave Maribor.

Na državni ravni smo enemu odmevnejših primerov umora bili priča pred kratkim, konec minulega leta, ko je bil ugrabljen in nato umorjen 35-letnik iz Ljubljane. V ozadju so takrat bili spori, povezani s kriminalno dejavnostjo, vpletene pa so bile osebe, ki so jih v preteklosti tudi že obravnavali zaradi kaznivih dejanj.

Sicer pa je najpogostejši motiv za umore in uboje, ki se dogajajo v Sloveniji, spor ali maščevanje, piše STA. Do njih še vedno velikokrat prihaja v družinskem krogu ali med znanci.

Krvavo leto 2015, v Pomurju že osem let brez umora

Statistika na področju umorov v državi iz leta v leto precej niha. Lani so policisti na območju Slovenije obravnavali deset umorov in poskusov umorov, kar je bilo najmanj v zadnjih desetih letih. Po podatkih Generalne policijske uprave so jih največ, kar 25 obravnavali leta 2015. To je skupaj z letom 2017 bilo tudi najbolj krvavo leto dekade.

Še posebej zanimivo je, da na območju Policijske uprave Murska Sobota že več let niso obravnavali nobenega umora. Nazadnje se je to zgodilo leta 2012, ko je se je zgodil le en tak primer, pred tem pa še leta 2010. Podobno je bilo na območju kranjske policijske uprave, kjer so zadnji primer prav tako zabeležili leta 2012.

Rekordno število umorov in poskusov umorov so v zadnjih desetih letih zabeležili v Mariboru in Ljubljani, kjer so leta 2013 oziroma 2015 našteli kar 11 primerov.

Na območju Podravja je, kot kaže, daleč najbolj krvavo bilo leto 2013, ko je Policijska uprava Maribor obravnavala kar 11 tovrstnih primerov. Pri tem je pravzaprav šlo za rekord zadnjega desetletja, ki ga je dve leti pozneje dosegla le še Ljubljana.

Število umorov in poskusov umorov, ki so jih v preteklem desetletju obravnavali slovenski policisti, si oglejte v infografiki (s klikom na gumba levo/desno se lahko pomikate med posameznimi policijskimi upravami):

Za uboj do 15 let zapora, za umor najmanj toliko

Ste presenečeni? Če ste pričakovali višje število oziroma se vam zdi, da ste v medijih še nedavno prebirali o nasilnih smrtih v vaši okolici, naj vas opomnimo, da zakon pravzaprav razlikuje med ubojem in umorom.

Končni izid je za žrtev resda enak, a umor zaznamuje predvsem namen nekomu vzeti življenje na grozovit, zahrbten način, iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Uboji medtem običajno niso načrtovani, do njih pa pride v posebnih okoliščinah, brez pričakovanja ugodnih posledic.

Temu ustrezne so tudi razlike v kazni. Za prvega je zagrožena zaporna kazen od petih do petnajstih let, za drugega pa zaporna kazen najmanj petnajst let.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Barbarski so (nepreverjen)

BARBARi ...

Starejše novice