Vgradnja nove klimatske naprave je izziv, ki terja kar nekaj poznavanja. Dobro se je seznaniti kaj pomeni učinkovitost klimatske naprave med hlajenjem in ogrevanjem ter kakšen je sezonski izkoristek hlajenja.

Klima na daljši rok bistveno izboljša počutje v zaprtih prostorih, zato je izbiro dobro temeljito pretehtati. V prispevku pojasnjujemo glavne tehnične karakteristike in kako pravilno postopati ob nakupu.

Klimatske naprave sodijo v vsak slovenski dom

Dobra klimatska naprava poleti hladi in hkrati razvlažuje in s tem zmanjša možnost nastanka plesni, kar je dobrodošlo za večino slovenskih domov, saj čez zgodnjo pomlad ali pozno jesen hkrati učinkovito dogreva.

Sodobne klimatske naprave je smiselno vgraditi v vsak dom, saj ne porabijo veliko energije, cena klimatskih naprav pa, glede na življenjsko dobo, ni visoka. Klimatske naprave so zlata rezerva pozimi, če nam odpove centralni ogrevalni sistem in so koristne veliko bolj kot marsikatera druga naprava v hiši.

Določite kakšno velikost prostora želite ohlajati

Najprej moramo definirati, kakšno površino prostora želimo ohlajati in kakšna naj bo temperatura ohlajenega zraka. V kolikor kupujemo klimo za stanovanje, v katerem se nahaja veliko pregradnih sten in »zaprt« tloris prostora, bomo z eno notranjo enoto klimatske naprave težko enakomerno ohladili vse sobe v njem.

Če se v prostoru nahaja veliko naprav, ki oddajajo toploto, izberemo močnejšo klimatsko napravo, ki se bo učinkoviteje spopadla z ohlajevanjem zraka. Prav tako bo močnejša klimatska naprava prišla prav v prostorih z večjim številom oken, saj večja okenska površina pomeni več pribitkov toplega zraka.

Izberite vrsto klimatske naprave

Najpogostejše klimatske naprave so split klimatske naprave z notranjo in zunanjo enoto. Če želimo ohladiti več prostorov hkrati, izberemo multi-split klimatske naprave, pri katerih več notranjih enot vežemo na eno zunanjo enoto. Razen teh obstajajo še prenosne klimatske naprave, ki so sicer manj učinkovite, a bolj enostavne za namestitev.

Določite, kako varčna naj bo klimatska naprava

Vsaka klimatska naprava mora imeti oznako, na kateri lahko najdemo podatke, v kateri energetski razred sodi. Pri hlajenju merimo izkoristek naprave s koeficientom SEER – višje kot so njegove vrednosti, bolj varčna je klimatska naprava.

Pomembne vrednosti na energijski nalepki za klimatske naprave

•EER (energy efficiency ratio) - učinkovitost klimatske naprave med hlajenjem – višja vrednost izraža višjo učinkovitost. 
•COP (coefficient of performance) - učinkovitost pri ogrevanju. Vrednost 4 ALI 5 pomeni, da iz 1 kW vložene energije dobimo 4 ali 5 kW izhodne toplote. 
•SEER (seasonal energy efficiency ratio) odraža sezonski izkoristek klimatske naprave za hlajenje. Razlika med SEER 9,5 in 5 pomeni, da boljša naprava v enakih razmerah porabi skoraj dvakrat manj energije. 
•SCOP (seasonal coefficient of performance) pojasni sezonsko učinkovitost pri ogrevanju. SCOP 5 pomeni, da bo klimatska naprava v eni ogrevalni sezoni iz 1 kW vnesene energije (elektrike) v povprečju ustvarila 5 kW toplote.

Pri nakupu klimatske naprave preverite vrednosti na energijski nalepki

Kupite klimatsko napravo, ki ni glasnejša od 35 decibelov. Sprejemljiva glasnost klimatskih naprav znaša 35 decibelov, podatek o stopnji glasnosti naprave pa se nahaja v specifikacijah izdelka. Za primerjavo - pri šepetanju dosegamo 20 decibelov, zvoki okolice med sprehajanjem po naselju pa so enaki približno 40 decibelom. 

Izbira klimatske naprave zahteva tehten premislek, in nekaj investiranega časa, saj se na trgu pojavlja ogromno izdelkov različne kakovosti. Da bi vam prihranili čas, so pri podjetju Oven v ponudbo vključili klimatske naprave najvišje kakovosti, ki so idealna rešitev še za tako zahtevnega ponudnika.

Med klimatskimi napravami spletne trgovine OVeNshop podjetja Oven lahko izbirate sodobne in varčne klimatske naprave, ki bodo vaš dom poleti spremenile v prijetno oazo, večino izmed njih pa lahko upravljate kar preko mobilnega telefona. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice