FOTO: Novogradnje Maribor
Maribor se sooča s kroničnim primanjkljajem nepremičnin. Že v marcu naj bi se pričela gradnja nekaj novih stanovanj.

Kot smo poročali v zadnjem času, se je Maribor znašel pred pomanjkanjem nepremičnin, predvsem stanovanj – tako za najem kot nakup. Podatki in izkušnje nepremičninskih agencij kažejo porast prodaje vseh vrst nepremičnin v primerjavi z letom prej.

»V Mariboru imamo to težavo, da ni na voljo veliko nepremičnin. Razumljivo. Od leta 2009 naprej se v Mariboru praktično nič novega ni zgradilo, to se sedaj pozna na trgu in zato je bistveno večje povpraševanje po sekundarnih nepremičninah, torej rabljenih nepremičninah, kot pa bi to bilo sicer,« je pojasnil Branko Potočnik, direktor mariborske nepremičninske agencije INSA nepremičnine, kjer ugotavljajo, da bi trg novogradnje kar razgrabil. Ob tem je dodal, da bi Maribor »prenesel brez kakršnihkoli težav kar preko 200 stanovanj«, še večje pa bo to povpraševanje ob pričetku delovanja Magne.

Povprečna cena kvadratnega metra narašča

Stanovanja so znova postala zanimiva kot dolgoročna naložba. In to očitno vpliva tudi na cene; povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Mariboru je namreč lani zrasla za 50 evrov – na 1120 evrov. Prodanih je bilo za 20 odstotkov več stanovanj in kar za tretjino več zemljišč za gradnjo.

Prav novogradenj pa primanjkuje, saj jih zaradi finančne krize od leta 2009 v Mariboru praktično ni bilo. Ena zadnjih je stanovanjski blok v Šubičevi ulici z 28 stanovanji in podzemnimi garažami. Obetajo pa se tudi gradnje na še neizkoriščenih zemljiščih v mestu.

Gradilo se bo na Koroški, Pobrežju in v Košakih

Čeprav večina zemljišč, kjer so napovedane novogradnje, ni obremenjena s posojili, pa je vendarle sama gradnja močno odvisna od bančnega financiranja.

Primož Lobnik, direktor Novogradenj Maribor, je za Mariborinfo pojasnil, da bodo začeli stanovanja graditi na Koroški cesti, na Pobrežju, kasneje pa jih bo nekaj zraslo tudi v Košakih.

Na Koroški cesti bodo na zdaj zaraščenem zemljišču po njegovih besedah zgradili kar 21 večjih stanovanj v severnem in južnem delu, visoko kakovostnega in cenovnega razreda, nekatera pa bodo še posebej izstopala z večjimi terasami, kakovostno opremo, samostojnimi dvigali in vhodi. Šlo bo za 2000 kvadratnih metrov uporabne površine in 35 garažnih mest.

FOTO: Novogradnje Maribor, Kare Koroška
FOTO: Novogradnje Maribor, Kare Koroška
FOTO: Novogradnje Maribor, Kare Koroška

Na Pobrežju bo nastalo naselje Urbana, sodobno naselje manjših vrstnih stavb in spodaj manjših dvojčkov. Tako bo v energetsko varčnem naselju nastalo 14 stanovanj in 12 enot dvojčkov. Kot pravijo, bodo tri- in štirisobna stanovanja na površini 70 do 80 kvadratih metrov nudila »vso kakovost bivanja, ki jo potrebuje družina, hkrati pa so finančno dosegljiva povprečno situirani družini«. Šlo bo za 5200 kvadratnih metrov uporabne površine in 36 parkirnih mest.

FOTO: Novogradnje Maribor, Naselje Urbana

Prihajajoči projekt pa so tudi Sončne terase na 4430 kvadratnih metrih velikem zemljišču, ki ga bodo izkoristili za terasasto gradnjo z odprtim pogledom proti centru Maribora, saj parcelo odlikuje sončna lega in rahel naklon. 

Za omejene novogradnje sedaj še čakajo na gradbeno dovoljenje, zato tudi ne morejo izdati natančnih cen kvadratnega metra, nam je pojasnil Lobnik, vendar naj bi bila okvirna ocena kvadratnega metra od 1700 do 1850 evrov. Stanovanja bodo končana nekje 12 mesecev po pridobitvi gradbenega dovoljenja. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice