Kaj najraje poslušate med vožnjo? V družbi Led Zeppelinov boste očitno varnejši kot ob glasbi Green Day.

Saj veste, da je še tako dolga pot lahko prijetna ob izbiri prave glasbe. A kot kaže, je ob določenih melodijah lahko tudi nekoliko nevarnejša. Obstaja namreč povezava med izbiro glasbe, ki jo poslušamo v avtomobilu, in varnostjo naše vožnje. Nekatere pesmi precej bolj vplivajo na naše vozniške sposobnosti in zbranost kot druge.

Strokovnjaki odkrivajo, da lahko glasba z več kot 120 udarci na minuto negativno vpliva na našo vožnjo. Vodi lahko na primer v prekoračitve omejitve hitrosti in druge kršitve prometnih predpisov. 

Pri tem bistveno vlogo igrata ritem oziroma tempo melodije, prav tako pa na varnost za volanom učinkuje še energija oziroma vzdušje skladbe. Predvsem na našem srčnem utripu in reakcijskem času pa se odraža tudi glasnost predvajanja.

Med nevarnejšimi American Idiot, na drugem koncu lestvice Stairway to Heaven

Britanska družba Moneybarn je opravila študijo, ki je razkrila najnevarnejše pesmi, ki jih poslušamo v avtomobilu. S pomočjo podatkov ponudnika pretočne glasbe Spotify so zbrali najbolj priljubljene pesmi poslušalcev za na pot – road trip klasike – in preverili, kako vplivajo na našo zbranost.

Izkazalo se je, da varnih manj kot tretjina zbranih pesmi. Kar 71 odstotkov pesmi, ki jih najraje poslušamo med vožnjo, bi torej lahko imele negativen vpliv na našo vožnjo.

Katerim pesmim se torej velja izogniti, če želite kar najbolj zmanjšati tveganje? Po našem okusu tudi precej dobrim. 

Najnevarnejše pesmi za vožnjo:

Green Day - American Idiot
Don't Let me Down - The Chainsmokers
Kings of Leon - Sex on Fire
Blink-182 - All the Small Things
The Killers - Mr Brighside
Bruce Springsteen - Born to Run
Macklemore & Ryan Lewis - Can't Hold Us

Najvarnejše pesmi za vožnjo:

Led Zeppelin - Stairway to Heaven
Red Hot Chili Peppers - Under the Bridge
Toto - Africa
Drake - God's Plan
Khalid - Location
Tom Petty - Free Fallin'
Ed Sheeran - Perfect

Stari rock in trendi pop

Sicer pa so v omenjenem podjetju preverili tudi, katere so tiste lastnosti, ki odlikujejo najbolj priljubljene skladbe, ki jih poslušamo med vožnje. Primerjali so pesmi z vrhov glasbenih lestvic in ugotovili, da med rock skladbami 'zažigajo' predvsem pesmi iz 1970-ih, medtem ko pri žanru popa vozniki prisegajo predvsem na sodobnejše melodije iz aktualnega desetletja.

V avtomobilu si po njihovih odkritjih najraje zavrtimo AC/DC, Eda Sheerana, Austina Richarda Posta, ki ustvarja pod umetniškim imenom Post Malone, ter duo The Chainsmokers. 

Daleč najbolj priljubljena pesem za na pot pa naj bi bila Highway To Hell.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Chainber (nepreverjen)

I like EDM songs! I really do! And my favourite electronic band is The Cheinsmokers! DJs Andrew Taggart and Alex Pall are about to perform more than 50 concerts to their fans in 2019 and 2020! To know more about Chainsmokers band in 2020 visit site Chainsmokers tour 2019. You won't miss concerts this year if you visit the link!

Starejše novice