Kaj se bo zgodilo z Dijaškim domom Maribor sicer še ni povsem jasno, a glede na to, da v dom ne odobrijo novih vpisov, napovedi niso najbolj rožnate.

Pred dnevi smo poročali o nameri ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da s 30. junijem 2020 ukine Dijaški dom Maribor. Prostore dijaškega doma naj bi v celoti prevzel Center za sluh in govor Maribor.

Po besedah ministrstva je ukinitev Dijaškega doma Maribor na mizi, a zaenkrat še »v fazi predloga«.

»V mariborski mreži dijaških domov je brez upoštevanja kapacitet Dijaškega doma Maribor zagotovljenih 1186 ležišč za dijake, od katerih je zasedenih le 60,8 odstotka, kar pomeni, da bo tudi v bodoče prostih mest za dijake dovolj,« so predlog utemeljili na ministrstvu.

Ravnateljica: »Če ni dotoka sveže krvi, pomeni, da organizem usahne.«

Ravnateljica Dijaškega doma Maribor Ksenija Jaušovec je za Mariborinfo povedala, da je bilo »v sklepu novega razpisa za vpis v Dijaški dom Maribor pojasnjeno, da nam ne odobrijo novega vpisa. Če ni dotoka sveže krvi, pomeni, da organizem usahne.«

Kaj bo z zaposlenimi, še ni jasno

Ravnateljica je jasna, »gre za proces likvidacije oziroma ukinitve dejavnosti Dijaškega doma Maribor,« pravi.

»Mislim, da če se odločiš za bivanje v konkretnem dijaškem domu, da je to zavestna in premišljena odločitev in ni prijetno, če te deložirajo v tem času. V četrtek imam sestanek in upam, da bom izvedela natančnejše podatke v zvezi s tem, kaj se nam obeta,« je še dodala ravnateljica.

Jaušovčeva si želi čim ugodnejšo rešitev za vse: »Moja želja je, da bi, tako kot so napisali, dijaki lahko bili do nadaljnjega lahko v domu – torej vsaj tako dolgo, da zaključijo šolanje. Da to ne pomeni ukinitev s 30. junijem, kot mi je bilo prvotno povedano, ampak da je morda še kakšno upanje, da se zadeve uredijo v ugodnejšem časovnem terminu za vse.«

»Sestanek imam v četrtek ob 10. uri in mislim, da bodo tam prisotne tudi vodja direktorata za srednje šole in dijaške domove Elvira Šušmelj, Slavica Černoša, Urška Zobec in pravnica Neda Marunica. Prisotne so bile namreč tudi v prvem pogovoru,« za Mariborinfo še razkrije ravnateljica.

Dijaški dom Maribor ima v šolskem letu 2019/2020 vpisanih 60 dijakov v dveh vzgojnih skupinah. Vpis je v desetih letih padel iz 220 dijakov, torej za 72 odstotkov. Kapaciteta doma pa znaša 320 ležišč.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Ravnateljica je kr sama likvidirala Dijaski dom in s svojimi prijemi poskrbela, da ga lahko zdaj zaprejo... Bravo Ksenija, cigava odposlanka si bila?

Starejše novice