Preverili smo, ali bo Božiček letos obiskal tudi zaposlene v štajerskih podjetjih. Razkrivamo, koliko bodo dobili v posameznih podjetjih in kje nagrad ne bodo izplačevali.

Pri mariborskih podjetjih smo se pozanimali, ali bodo svoje zaposlene nagradili z božičnicami, trinajsto plačo in/ali letnimi nagradami. Pri vseh gre za izplačilo poslovne uspešnosti, ki je po zakonu o delovnih razmerjih opredeljeno kot »sestavni del plače, če je tako dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi«.

Nekatera podjetja so svoje zaposlene že razveselila z odločitvijo o izplačilu božičnic, spet druga o nagrajevanju (menda) še niso sprejela odločitve.

Lumar s 13. plačo v višini dobrega tisočaka neto

V podjetju Lumar so za Mariborinfo povedali, da bodo »tudi v letošnjem letu izplačali nagrado v obliki dela plače za poslovno uspešnost. Višina nagrade na posameznega delavca bo 1.300,00 evrov bruto oziroma 1.012,70 evra neto. Nagrado bomo izplačali v začetku meseca januarja 2020.«

Dodali so, da se v podjetju zavedajo, da so »motivirani in zadovoljni zaposleni izjemnega pomena za doseganje zastavljenih kratkoročnih in dolgoročnih ciljev podjetja. Vse zaposlene zato zaposlujemo za nedoločen čas. Povprečna plača v podjetju je do 40 odstotkov višja kot v primerljivih podjetjih. Zaposlene za uspešno delo v obliki stimulacij nagrajujemo tudi že tekom leta. V letošnjem letu smo izplačali tudi regres v višini 1.300,00 evrov.«

Pri Zavarovalnici Sava višina božičnice še ni znana

V Zavarovalnci Sava bodo tudi letos izplačali božičnico vsem zaposlenim. Sporočili so, da bo višina znana v mesecu decembru, a natančnih podatkov niso razkrili.

Finančno stanje javnega podjetja Marprom ta hip ne omogoča izplačila božičnice ali 13. plače zaposlenim. Na podjetju so na vprašanje Mariborinfo odgovorili, da če bi ga, bi finančno stanje omogočalo izplačilo in bi zaposlene lahko nagradili na tak način, vendar to iz omenjenega razloga trenutno ni mogoče.

Iz Elektra Maribor so potrdili, da bodo v primeru doseganja zastavljenih poslovnih ciljev tudi letos, v skladu s Podjetniško kolektivno pogodbo, zaposlenim izplačali nagrado ob zaključku leta. Višina nagrade bo predmet dogovora s socialnim partnerjem v družbi, so zapisali.

Pošta Slovenije zaenkrat še ni sprejela odločitve o izplačilu iz naslova poslovne uspešnosti oziroma božičnice, 13. plače pa ne izplačujejo, so pojasnili:

»Na seji je nadzorni svet Pošte Slovenije razpravljal tudi o izplačilu poslovne uspešnosti oziroma tako imenovane božičnice. Glede na to, da poslovodstvo Pošte Slovenije in nadzorni svet Pošte Slovenije še ne razpolagata s celovito analizo učinkov izplačila poslovne uspešnosti oziroma tako imenovano božičnice na poslovanje Pošte Slovenije, bo odločitev o izplačilu sprejeta na naslednji seji v prvi polovici meseca decembra. 13. plače pa Pošta Slovenije ni izplačevala,« so odgovorili.

Mariborski vodovod ne bo dal božičnice ali 13 plače. »Tega ni možno izplačati, saj naši lastniki 19 občin ni vlagalo namensko zbrana sredstva omrežnine nazaj v vodovodne objekte in omrežje. Posledično temu, smo imeli bistveno manj dela, kot je bilo usklajeno in potrjeno s plani za občine za letošnje leto,« so pojasnili.

V Snagi s prstom kažejo na težko finančno situacijo

»V Snagi že vse leto opozarjamo na težko finančno situacijo, v kateri se nahaja podjetje. V luči tega bo vodstvo podjetja do konca leta sprejelo tudi odločitev o tem, v kakšni obliki in če sploh letos izplačati božičnico oziroma letno nagrado zaposlenim,« so potarnali v mariborskem podjetju Snaga. V luči tega bo vodstvo podjetja do konca leta sprejelo tudi odločitev o tem, v kakšni obliki in če sploh letos izplačati uspešnost zaposlenim.

Odločitev o izplačilu v družbi Dravske elektrarne Maribor še ni bila sprejeta, pa so skrivnostni v tej hidroenergetskih družbi.

V Energetiki Maribor zaposlene nagrajujejo čez vse leto

V podjetju Energetika Maribor ob koncu leta zaposlenim ne bodo izplačali božičnice oziroma 13. plače: »V podjetju na podlagi internih aktov o nagrajevanju zaposlene čez vse leto nagrajujemo na podlagi njihove individualne uspešnosti.«

Iz družbe Magna pa so sporočili, da skladno s poslovno prakso družbe podatkov o prihodkih zaposlenih ne razkrivajo.

Božičnica oziroma 13. plača lani četrtini zaposlenih 

Sicer pa spomnimo, da je konec leta 2018 izredno izplačilo prejela približno četrtina, natančneje 23,2 odstotka vseh zaposlenih oseb v Sloveniji. V povprečju je ta prejemek znašal 667,04 evra.

Poudariti še velja, da vsa nakazila delodajalcev ob koncu leta niso obravnavana enako:

  • Božičnica je za razliko od 13. plače zaposlenim praviloma izplačana kot nagrada. Kot taka v nasprotju s plačo ni všteta v pokojninsko osnovo, temveč je obravnavana kot drugi prejemek. Hkrati božičnico praviloma izplačujejo v enakih zneskih za vse zaposlene. 
  • 13. plača je medtem del plače, zapisana v kolektivni pogodbi in izplačana na podlagi uspešnosti poslovanja, pojavlja pa se lahko tudi v nedenarni obliki.

Kako je po Sloveniji?

V Gorenju bodo tudi letos izplačali božičnico. Ta bo znašala 600 evrov bruto, kar je toliko kot lani, in bo skladno s kolektivno pogodbo izplačana najpozneje do 20. decembra, so danes sporočili iz Gorenja. Božičnico bodo prejeli vsi zaposleni razen vodstvenih delavcev, ki brez nje ostajajo zaradi slabega rezultata, poroča STA.

Skoraj 400 evrov višja kot lani bo medtem božičnica, ki jo bo 19. decembra izplačal farmacevt Krka. Redno zaposleni in sodelavci, ki delajo prek kadrovskih agencij, bodo tako prejeli 1.700 evrov bruto. Šest dni prej se bodo darila razveselili v podjetju Lek, kjer se tako redno zaposlenim kot sodelujočim prek agencije obeta nakazilo v višini 1.350 evrov bruto. Oba farmacevta svojima ekipama sicer izplačujeta tudi nagrade za uspešnost.

Višje kot lani bodo božičnice tudi v industriji. Večina podjetij z Managerjeve lestvice Top 101 bo izplačala nagrade, čeprav so vodstva o natančnih zneskih pretežno skrivnostna. Prav tako bodo nagrajevali trgovci. V Lidlu bodo s 410 evri bruto decembra izplačali 55 odstotkov večje nagrade za poslovno uspešnost kot lani, Hofer pa bo, kot je že lani, delavce nagradil z 240 evri bruto.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaj pa zadolzenost (nepreverjen)

Od kod jim denar, ce pa imajo dolgove

Starejše novice