Stroški za Letališče Edvarda Rusjana Maribor so v letu 2019 znašali 320 tisoč evrov.

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili obračun stroškov za izvajanje storitev obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor v letu 2019. Kot je znano, je upravljanje letališča z julijem 2019 prevzela družba DRI upravljanje investicij, potem ko je družba Aerodrom Maribor odstopila od najemne pogodbe, ki jo je z Republiko Slovenijo sklenila za obdobje 15 let. 

»Najemna pogodba je bila podpisana leta 2017, ob podpisu so kitajski lastniki družbe Aerodrom Maribor ambiciozno obljubljali velike naložbe in smele dolgoročne načrte, po manj kot dveh letih pa so od najemne pogodbe enostransko odstopili. Ministrstvo za infrastrukturo je takrat storilo vse, da letališče Edvarda Rusjana ne bi prenehalo z obratovanjem, začasni prevzem upravljanja s strani družbe DRI pa se je pokazal kot najboljša možnost,« so v izjavi za javnost zapisali na ministrstvu za infrastrukturo.

Pogodba je bila sklenjena za obdobje do konca leta 2020, ministrstvo pa se je zavezalo, da bo v tem času poiskalo dolgoročno rešitev za obratovanje in razvoj mariborskega letališča. 

»Pogodba med ministrstvom za infrastrukturo in družbo DRI je na osnovi prehodne ocene določila, da bodo stroški upravljanja letališča v letu 2019 znašali 420 tisoč evrov. Kot kaže končni obračun, smo bili na ministrstvu zelo natančni, saj so dejanske števike zelo blizu tistih, ki smo jih dali še pred prevzemom letališča, ko še niso bili na voljo vsi podatki o dejanskih stroških in predvsem stanju letališča, ko je bilo to v upravljanju kitajskih najemnikov,« dodajajo.

Ob tem so priložili tudi popis prihodkov in odhodkov.

»Okvirna pogodbena vrednost za izvajanje storitev obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor je za leto 2019 znašalo 420 tisoč evrov. Odhodki proračuna oziroma dejanska plačila v letu 2019 znašajo 471.861,13 evrov, z 20. januarjem pa smo prejeli še dobropis v višini 19.962,49 evrov za opravljene storitve v mesecu juliju 2019, ki bo zaradi zaključka proračunskega leta 2019 upoštevan pri plačilu februarja 2020«.

Prihodki proračuna iz naslova obratovanja so bili nakazani v državni proračun v letu 2019, in sicer v višini 152.768,46 evrov. Tako je skupna neto obremenitev za državni proračun za izvajanje storitev obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor v letu 2019 znašala 319.092,67 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice