Vir: Mestna občina Maribor
Mariborski župan je Tonetu Partljiču ob njegovem 80. rojstnem dnevu predal mestni pečat.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je predal mestni pečat Maribora Tonetu Partljiču - znanemu slovenskemu pisatelju, dramatiku, predmetnemu učitelju, scenaristu, politiku in komediografu.

Mestni pečat je znak mesta, ki ga župan lahko podeli osebam ali društvom za posebne zasluge in dejanja. Prejemnik mestnega pečata je postal rojen Mariborčan in vsestranski ustvarjalec Tone Partljič, ki je avgusta praznoval 80. rojstni dan.

»Ob 80. rojstnem dnevu gospodu Partljiču iskreno čestitamo za njegovo izjemno delo in prepoznavnost,« so zapisali na Facebook profilu Mestne občine Maribor. 

Čeprav je bil politik, je v svojem bistvu vedno ostal pisatelj

Tone Partljič se je rodil v Mariboru, zgodnja leta pa preživel v Hočah. Po maturi se je nekaj časa ukvarjal s poučevanjem. Leta 1987 je prevzel umetniško vodstvo Mestnega gledališča ljubljanskega in leta 1991 vodstvo Slovenskega narodnega gledališča Drame Ljubljana.

Dvanajst let je bil poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, vendar »čeprav je deloval kot politik, je ostal pisatelj.« Sam pravi, da njegova duša in srce nista za mikrofonom, ampak za pisalnim strojem.

Bil je predsednik društva Bralne značke Slovenije in strokovne žirije za nagrado večernica, sodeluje pa tudi pri Borštnikovem srečanju v Mariboru. Leta 2016 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Tone je resnična legenda Maribora .Vsa čast mu !

Majstermb (nepreverjen)

Bravo! Srčen meščan.

Milan Malek (nepreverjen)

Moj priimek ;-)

Dtt (nepreverjen)

"Tone Partljič se je rodil v Mariboru, zgodnja leta pa preživel v Hočah."
Pišete kar nekaj - kak mesec je res preživel v Hočah, otroštvo pa v Pesnici pri Mariboru, ki ji je posvetil kar nekaj del.

Žal ni zaradi Kanglerjevih zadosti dober za častnega občana, pa mu je "pokončni" Arsenovič raje dal nepomembni pečat...

Starejše novice