Ne veste, kje bi pohajkovali ob teh vse toplejših dneh? Pripravili smo vam nekaj zanimivih predlogov, ki vam ne bodo vzeli veliko časa.

Rogla

Rogla je ena najvišjih vzpetin v celotnem Pohorju in leži na 1517 metrih. Ima veliko hotelov, bungalovov in apartmajsko naselje. V neposredni bližini je tudi več turističnih kmetij. Ponuja mnogo urejenih poti, ki omogočajo pohodništvo, nordijsko hojo ter gorsko kolesarjenje daleč po 50 kilometrov dolgem območju Pohorja. Povzpnete pa se lahko tudi na razgledni stolp.

Lovrenška jezera na Pohorju

Od Rogle so uro in pol hoda oddaljena Lovrenška jezera. Veljajo za največje visokogorsko barje z 20 jezerci, napajajo izključno padavinske vode. Nad njimi je razgledni stolp, lepo urejena pot po lesenih brveh pa nas privede v osrčje barja.

☀️ #lovrenskajezera

A post shared by Anja Podgornik (@podgornikovaanja) on

Žička Kartuzija pri Slovenskih Konjicah

Je edinstven pomnik zgodovine življenja menihov. Čeprav je bratovski samostan razpadel v 18. stoletju, so ostale meniške hišice, obednica, kuhinja in redovna cerkev. Rokopisi iz Žičke kartuzije nam dajejo kljub okrnjenosti vpogled v več stoletij nepretrganega razvoja srednjeveške knjige. Danes je znanih približno 120 srednjeveških rokopisov in skoraj 100 fragmentov. Tam si lahko ogledate tudi lončarsko - slikarski atelje, v starih obokanih kleteh kartuzijanskega samostana Žiče konjiške penine in se sprehodite po urejenih zeliščnih vrtovih, obiščete Zeliščarico Viva Sana, ki vsebuje zakladnico zeliščnih napitkov in zdravilnih pripravkov.

Everywhere. With you.

A post shared by Mitja Resnik (@mitjaresnikphotography) on

Logarska Dolina

V Logarski dolini nas bo očaral že sam vstop v dolino, ko se peljemo mimo travnikov ter mogočne Logarjeve lipe s pogledom na strme stene Kamniško-Savinjskih Alp. Dolina ima polno naravnih znamenitosti in je zavarovana kot krajinski park. V svojem zatrepu pa ima enega najčudovitejših in najvišjih slapov v Sloveniji - slap Rinka.

#sun and #fun #logarskadolina #kamniskosavinjskealpe

A post shared by @ orhideja9 on

Boč

Domačini mu pravijo kar Štajerski Triglav. Slavo mu povečuje rastišče zelo redke velikonočnice v bližini planinskega doma, ki vsak april spodbudi obširno romanje »planincev«, ki se navadno z avtom pripeljejo do Doma na Boču, opravijo »zahteven« pohod do rastišča velikonočnice in se po okrepčilu v domu vrnejo v dolino. Z vrha Boča pa boste v lepih dneh imeli lep razgled na Haloze, Slovenske gorice, Kozjansko, Dravsko polje in obronke Pohorja.

Olimje

V Olimju nas navduši predvsem sredozemski pridih podružnične cerkvice. Izredno priljubljena izletniška točka je tudi Čokoladnica Olimje. Nahaja se nasproti Minoritskega samostana Olimje.
Naprej od samostana Olimje je Jelenov Greban, na katerem se na ogromnem ranču pasejo jeleni. Nedaleč stran je tudi Dežela pravljic in domišljije, kjer prebivajo pravljična bitja. Vas Olimje ima tudi svojo pivovarno in pivnico Haler ter golf s gostiščem Amon. Prav tako pa ne smete zamuditi bazenskega kompleksa Terme Olimia in Aqualuno.

Šmartinsko jezero

Velja za eno izmed največjih umetnih jezer v Sloveniji. Ob njem je deloma urejena sprehajalna in učna pot, zato je primerno tudi kot družinski izlet v naravi. Krožna pot je speljana okoli njegovega severno zahodnega in zamočvirjenega predela, posejana pa je s številnimi klopcami, ob katerih se lahko usedemo. Lepo se vidijo Hudinjski hribi v bližnji okolici.

Kind of magic or what?? #celjemojemesto #smartinskojezero #sunset #nofilter

A post shared by Mladismo (@mladismo) on

Stari grad nad Radljami ob Dravi iz Radelj

Mahrenberg je bil včasih ena izmed najpomembnejših utrdb na naših tleh. Sigfrid Mahrenberšk je sredi 13. stoletja, po uspešnem boju proti ogrski vojski, nekaj časa veljal za najpomembnejšega fevdalnega gospoda in vojščaka v naših deželah. Dobro znana je tudi zgodba o grajski princesi Ani, ki je rada vihtela meč in pohajkovala po prostranih pohorskih gozdovih.

Do gradu nas pripelje gozdna in zgodovinska učna pot Stari grad, od tam pa se nam odpre lep razgled na Radlje, dravsko dolino in vzhodne obronke Pohorja. Med krožnim povratkom prečkamo tesno hudourniško strugo, ki nas vodi mimo Hude luknje.

Donačka gora

Je eden zadnjih vrhov Karavank. Njena strma in klinasta podoba je iz vzhodnih Posavskih hribov ali iz katerega izmed Sotelskih gričev nezgrešljiva. Z zahodnega vrha, na katerem je postavljen visok kamnit križ, se lepo vidi Boč z okolico, ob lepem vremenu pa pogled seže od osrednjih Kamniško Savinjskih Alp do Pohorja. Na zahodnem vrhu je tudi vpisna skrinjica in slovenska zastava.

#donackagora

A post shared by Tina (@tina_1132) on

Grad Dornava

Baročni dvorec Dornava je spomin na rodbino Attems, ki so ga v letih 1753–1755 postavili Attemsi po načrtih Jožefa Hueberja. Je najlepši ravninski dvorec na Štajerskem in ena lepših stavb poznega baroka.

taksna jutri moja hisa! #graddornava

A post shared by Maruša Lapuh (@larusamapuh) on

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice