Zveza prijateljev mladine Maribor je izvedla tretji letošnji Cunjami (foto: Almira Ćatović).
Zveza prijateljev mladine Maribor je izvedla tretji letošnji Cunjami – izmenjevalnico oblačil za mlade.

Tretji letošnji Cunjami – izmenjevalnica oblačil za mlade se je zgodil v torek, 25. maja 2021, med 17. in 19. uro, v Domu ustvarjalnosti mladih na Razlagovi 16.

Kljub dežju in mrzlemu vremenu se je izmenjave oblačil udeležilo približno enako število udeležencev kot v predhodnih izmenjavah. Tokrat pa je bila v ospredju izmenjava pomladanskih in poletnih oblačil.

Na izmenjavi sprejemali po pet lepo ohranjenih kosov oblačil 

Pod sloganom »Misli eko – izmenjaj si obleko!« je Zveza prijateljev mladine Maribor zasnovala projekt, ki je eden od projektov, namenjen za varovanju okolja.

»Cunjami je eden od naših projektov v sklopu projektov za varovanje okolja. Nastal je pred tremi leti, ko so mladi začeli razmišljati, kako bi zmanjšali količino odpadnega tekstila,« je za Mariborinfo dejala Kornelija Kaurin, koordinatorica dejavnosti in pri tem poudarila problematiko tekstilne industrije, ki ima obremenjujoč vpliv na okolje.

Na izmenjavo oblačil so lahko tokrat obiskovalci prinesli pet čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil ali modnih dodatkov. Prinesenim kosom se nato določi vrednost v cunjamijih, to so posebne točke, ki se zabeležijo na poseben listič. Nakar si obiskovalci izberejo stvari v vrednosti števila cunamijem.

Neizkoriščeni cunajamiji pa se lahko prenesejo na naslednjo izmenjavo oblačil.

Napotki glede oblačil

Oblačila, ki pridejo v poštev, naj bodo lepo ohranjena, čista in nepoškodovana, torej brez lukenj, pack in manjkajočih gumbov. Oblačila naj bodo negovana, prav tako pa zadrge morajo delovati.

Prav tako veljajo sezoni primerna oblačila, kar pomeni, da v pomladnih in poletnih mesecih ne bodo sprejemali zimskih oblačil, pozimi pa ne izrazito poletnih. Za izmenjavo niso primerni kosi spodnjega perila in čevljev. 

Organizatorji dogodka si pridržujejo pravico, da na sprejemnici stvari, ki ne bodo ustrezala navedenim standardom, ne sprejmejo v izmenjavo in jih vrnejo obiskovalcu.

Oblačila, ki pridejo v poštev, naj bodo lepo ohranjena, čista in nepoškodovana (foto: Almira Ćatović).

Ukrepi glede preprečitve širjenja koronavirusa

Ker še vedno veljajo ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, se vsi prineseni kosi oblačil ob prevzemu razkužijo s parnimi razkuževalci.

Na tokratnem Cunamiju ni bilo garderobe in je zato izmenjava potekala brez poskušanja oblačil.

Zraven varnostne razdalje, mask in razkuževanja rok ter omejenega števila obiskovalcev je prav tako potrebno ob prihodu posredovati osebne podatke.

Na izmenjavo oblačil so lahko tokrat obiskovalci prinesli pet čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil ali modnih dodatkov (foto: Almira Ćatović).

Termini za izmenjavo oblačil v letu 2021

V kolikor želite prevetriti garderobo, zamenjati oblačila in sodelovati v naslednjem Cunjamiju, so na voljo še trije termini, in sicer 28. septembra, 19. oktobra in 30. novembra.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice