Te dni potekajo številne trgatve po Sloveniji, grozdje bodo obirali tako v manjših kot v večjih vinogradih.

September je čas, ko na svoj račun pridejo vinogradniki, saj ravno v tem mesecu poteka največ trgatev. V nekaterih vinogradih traja trgatev le nekaj ur, v večjih pa grozdje obirajo ves mesec. 

Vreme grozdju ni bilo naklonjeno

Letošnja letina bo podobna lanski oziroma nekoliko manjša, po mnenju vinogradnikov. Ernest Novak, specialist za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Murska Sobota priznava, da so bili vremenski pogoji v letošnjem letu neugodni za grozdje.

Predvsem maj je bil tisti mesec, ko so bile vremenske razmere izredno slabe. Junij je bil na drugi strani nadpovprečno lep, ostali meseci pa so bili vremensko nekako podobno kot lani, še dodaja Novak.

V Radgonskih goricah je trgatev precejšen projekt

Prva obiranja letošnjega grozdja so se pričela s koncem avgusta in takrat so s trgatvijo začeli tudi v Radgonskih goricah. Gorazd Kovačič, ki opravlja delo tehnologa v Radgonskih goricah, nam je zaupal, da so nekje čez polovico same trgatve, saj traja nekje trideset delovnih dni, da se grozdje v celoti pobere. Za trgatev pri njih je potrebnih okoli 150 ljudi in pridne roke niso dovolj, saj je potrebna tudi pomoč kakšnega stroja.

Kovačič priznava, da bo letošnji letnik nekoliko manj obilen v primerjavi z lanskim, ki je bil izredno količinski in tako pričakujejo približno petino manj obranega grozdja. To pa je v številkah okoli tri milijone in pol kilogramov grozdja, kar je do dvajset odstotkov manj kot lani

Pri Vina Joaness eksperimentirajo

Že dvajset let se z vinogradništvom ukvarja Boštjan Protner iz naselja Vodole v bližini Maribor, ki vodi vinogradništvo pri Hiša Joaness Protner. Boštjan ocenjuje, da tako rekoč vse kmetije v bližini živijo izključno od vinogradništva.

Pri njih so pred leti posadili 700 potomk najstarejše vinske trte na svetu in z njo tudi nekoliko eksperimentirajo. Poskušajo namreč združiti nekaj avtohtonega, v tem primeru žametno črnino z globalno najpomembnejšo sorto za rose peneče vino, modri pinot.

Stara trta bo na sporedu jutri

Zelo bogata z grozdjem je tudi najstarejša trta na svetu, ki domuje v Mariboru. Mestni viničar in skrbnik Stare trte Stane Kocutar je izredno vesel letošnjega pridelka, saj pravi, da je po videzu nekaj najlepšega v zadnjih desetih letih, nadpovprečen pa je tudi po količini. Dobro se spominja besed Boruta Pahorja, ki jih je predsednik izrekel, ko je podaril stekleničko njihovega vina češkemu predsedniku: 

»Predajam vam nekaj najdragocenejšega, kar Slovenija premore.«

Kocutar priznava, da je bil takrat izredno ponosen. 

Trgatev Stare trte, ki bo potekala po starih štajerskih šegah in navadah, bo jutri ob 11.00 pred njenim domom na Lentu. Najprej bo mariborski župan, ki je gospodar Stare trte, opravil pokušnjo in oceno prvega grozda nato pa bo zaukazal začetek trgatve, če bo ugotovil, da je grozdje zrelo.  
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice