Za projekt nadgradnje železniških postaj Maribor ter Tezno in progovnega odseka Maribor-Počehova so prispele tri ponudbe. Najcenejša znaša 53,4 milijona, najdražja pa 55,5 milijona evrov.

Pravočasno so bile oddane tri ponudbe. Najcenejšo sta oddali podjetji Ginex International in Kostak, v višini 53,4 milijona evrov z vključenim DDV. Sledi ponudba družb Riko in RZD International v višini 54,9 milijona evrov, tretja pa je ponudba podjetja SŽ-ŽGP, Pomgrad, Kolektor Koling in GH Holding, v višini 55,5 milijona evrov.

Mariborska postaja bo po nadgradnji imela tri perone. Poleg nadgradnje železniške postaje v središču Maribora pa javno naročilo obsega še nadgradnjo postaje na Teznem in progovnega odseka med Mariborom in Počehovo. Ocenjena vrednost projekta je 36,5 milijona evrov brez DDV, investicija pa naj bi bila financirana s strani države s pomočjo sredstev EU.

Tovorni promet iz središča mesta

Za Postajo Maribor je predvidena nadgradnja nekaterih obstoječih tirov, obogatena pa bo tudi za dodatni peron; tako bodo po novem trije. Obstoječi podhod in avlo pred njim bodo sanirali in ojačali s karbonskimi lamelami, porušili pa bodo tudi stopnišče podhoda in stopnišči na otočnem peronu, ter postavili dvigala in dva para tekočih stopnic na obstoječa perona.

Z dvigali oziroma izgradnjo nove klančine preko obstoječih stopnic pod postajnim poslopjem bodo dostop omogočili tudi funkcionalno oviranim osebam in povezavo parkirišča s podhodom.

Potniki bodo lahko tako dostopali z obeh strani podhoda oziroma postaje, ob tem pa bodo preurejene tudi signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave. Zaradi zvišanja perona predvidevajo tudi nove stopnice na otočni peron v smeri Maribora in podaljšan podhod v vzhodni smeri. 

Tovorni promet se seli na postajo Maribor Tezno

Nadgradnjo bo dosegla tudi postaja Maribor Tezno, kjer pa so predvideni posegi v tire, tirne naprave in vozno mrežo. Ocenjena vrednost nadgradnje postaje Tezno, ki je že vključena v vrednost celotne investicije, bo znašala okoli 5 milijonov evrov.

Tako bodo nadgradili tire, s čimer bodo zagotovili večjo nosilnost in hitrost. Ob tem predvidevajo kompletno zamenjavo zgornjega in spodnjega ustroja, en izmed ciljev pa je preseliti storitve tovornega prometa na omenjeno postajo, medtem ko se bo na postaji Maribor izvajal zgolj potniški promet.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NEPOTREBNO (nepreverjen)

Starejše novice