Kot kaže, se tričlanski družini le obetajo boljši časi ...

Lani v poletnih mesecih smo pisali o tričlanski družini Szomi iz Radmožancev, ki jo je doletela huda stiska. Albert in Jolanda sta ste poročila leta 1968 in mlademu, zaljubljenemu paru je življenje sprva obetalo. Polna zanosa sta si začela ustvarjati skupno življenje ter povila dva otroka. Nato je udarila bolezen …

Živeli so v nenehnem strahu, saj jim je grozilo, da jih bo propadajoča hiša pokopala pod seboj. 

Konec avgusta je za družino Szomi prišla dobra novica. Lendavska izpostava Rdečega križa je tudi s pomočjo medijskih objav in države, uspela priskrbeti še neuporabljeno mobilno hiško, kamor se je preselila družina Szomi. Ta na omenjenih skoraj 24 kvadratih ponuja vse, kar Szomijevi potrebujejo za človeku dostojno življenje.

V hiši prvič pralni stroj

Situacija družine Szomi se je tako konec poletja izboljšala, a družini še vedno primanjkuje veliko tega. V nadomestno stanovanje - prejšnje se je porušilo, bo potrebno napeljati vodovod in do konca urediti kopalnico, nato pa še sobi v katerih bodo spali. Družina se veseli, da bo prvič v življenju imela tekočo vodo, poleg tega pa tudi stranišče in kopalnico.

Invalidna gospodinja Jolanda pa je še posebej vesela, da bo pri svojih 77 letih lahko perilo prala v stroju. 
V objektu poleg podrtije, ki je družini pred meseci ogrožala življenja, so zdaj na novo uredili kuhinjo. Kuhinja je topla, zato družina tam preživi večino časa. Spijo pa v drugem objektu, kar pomeni, da zvečer in zjutraj hodijo po blatu in mrazu do objekta.

V 'novi' hiši je položena vodovodna napeljava, še vedno pa čakajo, da bodo v kopalnici položene ploščice, da bo voda aktivirana tako v kuhinji, kakor tudi v kopalnici. Hiška bo dobila tudi nova okna in vhodna vrata. A še vedno je veliko manjkajočih stvari, zlasti sobi, kjer bodo Szomijevi lahko spali. Kljub vsemu so družinski člani veseli in zadovoljni.

Enako tudi Natalija Gomzi Jablanovec, sekretarka območnega združenja Rdečega Križa Lendava, ki pravi: »Zelo smo veseli, da tudi družina aktivno sodeluje pri prenovi in se veseli vsakega napredka. Kljub temu da je pri hiši še ogromno dela, je prvi cilj, da družina dobi streho nad glavo in se umakne v notranjost hiše, saj so do prejšnjega tedna živeli čez dan dobesedno pod milim nebom.«

Pomoč še vedno potrebujejo

Zlasti mama Jolanda in oče Albert sta tudi danes, kljub svojim letom, pridna in delovna. Čeprav sama zelo težko živita, pogosto skušata pomagati drugim, ki prav tako težko živijo, zlasti jim pošiljajo doma pridelan krompir in še kakšne pridelke z majhne kmetije, velikosti okoli pet hektarjev.   

Starša dobila le okoli 320 evrov kmečke pokojnine, sin pa prejema socialno podporo, ki je nekoliko višja od omenjenega zneska. Center za socialno delo jim občasno nameni enkratno pomoč in tako nekako krijejo potrebne stroške, nikakor pa si niso mogli obnavljati hišo.

Družina Szomi še vedno potrebujejo pomoč. Pomagate jim lahko preko Rdečega križa Slovenije – Območno združenje Lendava, Kranjčeva ulica 4, 9220 Lendava. 

TRR: SI56 0312 4100 0922 524 
Sklic: SI 00 1906-31082019
Namen: POMOČ Szomi

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
naftaš (nepreverjen)

In Lendavi za nogometni center 4 milijone evrov.

Starejše novice