Mestna občina Maribor je pristopila k svetovnemu štirimesečnemu tekmovanju mest proti podnebnim spremembam.

Tudi Mestna občina Maribor se je odločila pristopiti k projektu Climate City Cup (CCC), katerega cilj je, kot navaja občina na svoji spletni strani »spodbuditi ljudi, da izmerijo okoljske podatke, preverijo individualno vedenje in pozitivno prispevajo k življenju v mestu«.

Štirimesečno tekmovanje traja od 18. julija do 18. novembra, med privaljenimi pa so tudi Dunaj, Singapur, Ženeva, New Delhi in Zürich. Podelitev priznanj bo konec leta na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah v Čilu.

»Climate City Cup je priložnost za posameznike po vsem svetu, da sodelujejo v boju proti podnebnim spremembam na ravni mesta, ne da bi čakali na novo zakonodajo. To je prva izvedba tekmovanja, zato bodo letošnje izkušanje pomembne za prihodna tekmovanja.«

Tekmovanje bo potekalo v petih disciplinah

Mesta bodo tekmovala v petih disciplinah, kolesarji pa bodo lahko zastopali Maribor v disciplini Mobilnost, kjer bodo redno poročali o tem, kako so opravili svoje dnevne poti. V disciplini izpustov pa lahko udeleženci naročijo brezplačni senzor za merjenje kakovosti zraka v svojem vrtu, na balkonu ali na kolesih.

»Cilj je omogočiti ljudem, da neposredno izmerijo podatke o svojem okolju in dejavno vplivajo na okoljske razmere v svojem mestu. Podatke nato vizualiziramo - v sodelovanju z indijsko platformo - in jih pretvorimo v uvrstitve. Tako so javnosti na voljo zemljevidi in podatki o trenutnih situacijah po svetu.«

Pustimo otrokom zdrav planet

Osnovno vodilo pobudnikov tekmovanja, strokovnjakov katedre za računalniške socialne znanosti na univerzi ETH Zürich, mreža mest ICLEI in partnerstvo Climate-KIC, je: »Pustimo našim otrokom zdrav planet.«

Kdo postane prvi podnebni mestni prvak?

Udeleženci lahko zagotovijo informacije o njihovih potovalnih navadah in se srečajo z lokalnimi skupinami, da bi razpravljali o strategijah za izboljšanje rezultatov svojega mesta. Sodelovanje tako poteka na individualni ravni. 

Dejavnosti se izvajajo na kolektivni ravni in udeleženci skupaj podpirajo oceno svojega mesta. Razvrstitev bo odražala, katera mesta lahko dosežejo največje izboljšave v primerjavi z referenčnim obdobjem, merjenim na začetku tekmovanja.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hmmmm (nepreverjen)

Top, sem ze narocil, pa da vidimo..

Starejše novice