Na Ptuju so že jasno in glasno priznali, da je epidemija koronavirusa zadala globok in boleč udarec, od katerega si bo turizem le stežka opomogel, in tudi v Mariboru ni kaj dosti bolje.

Že številke v začetku leta, pred epidemijo koronavirusa v Sloveniji, niso bile obetavne. Od januarja do februarja 2020 je Maribor ustvaril 10,5 odstotkov manj nočitev in 0,2 odstotkov manj prihodov gostov kot v istem obdobju lani. Povprečna doba bivanja je v mestu Maribor od januarja do februarja 2,74 dni, kažejo podatki Zavoda za turizem Maribor - Pohorje

Destinacija Maribor - Pohorje je od januarja do februarja 2020 zabeležila 15,5 odstotkov manj prenočitev in 7 odstotkov manj prihodov gostov kot lani v enakem obdobju. Povprečna doba bivanja v turistični destinaciji Maribor - Pohorje je v prvih dveh mesecih 2,84 dni.

»Navedene rezultate beležimo predvsem zaradi zelene zime in izpada dohodka zaradi pomanjkanja snega. Tudi največji športni dogodek, Zlata lisica, je bil prestavljen v Kranjsko Goro, tako na statistične podatke vplivajo tudi odpovedi nočitev v januarju, na primer prihodi smučark, in februarja, na primer tekmovanja in odhodi v dneh po tekmi,« pojasnjuje direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch.

Zasedenost v aprilu nična

Uradnih podatkov za marec še ni, a je bil v začetku marca v vseh namestitvenih kapacitetah že viden upad prenočitev, po razglasitvi epidemije pa so se kapacitete popolnoma izpraznile, dodaja Urbančič Windischeva: »V marcu pričakujemo 70 do 80 odstotni upad prenočitev, medtem ko bo zasedenost v aprilu praktično nična.« 

Zavod za turizem Maribor - Pohorje trenutno stavi na digitalno promocijo. Cilj je spodbujati spodbujati ali ohranjati željo po potovanju ali izletu po koncu epidemije, pravijo.

Po zagonu obiska domačih turistov Maribor računa na Avstrijo in Hrvaško

»Ob objavah seveda sporočamo #ostanidoma in #potujjutri. Ker se bo sprva odprl domači trg, se bomo najprej usmerili na domače goste. Želimo si, da vsi Slovenci ponovno prepoznajo lepote Štajerske s Pohorjem in na primer Dravsko kolesarsko potjo vse od Hrvaške do Avstrije, vinsko-kulinarične poti od Slovenskih goric do Jeruzalema ter mesti Maribor in Ptuj,« upa direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

Pri nadaljnjih aktivnostih Urbančič Windischeva računa na podporo Mestne občine Maribor, Slovenske turistične agencije in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kot pravi »brez jasne vizije, skupnih promocijskih aktivnosti in enakovredne izpostavitve vseh koncev Slovenije tudi uspeha ni pričakovati«. 

Naslednji korak je Avstrija in bližnji tuji trgi. »Ko lahko govorimo o zdravih tržiščih, se bodo naše aktivnosti preusmerile na digitalno promocijo tudi na naših primarnih trgih, predvsem v Avstriji in na Hrvaškem. Sledile bodo tudi predstavitve, workshopi in sejmi v Nemčiji, Italiji, na Madžarskem, ponovno bomo organizirali študijske ture. Pred nami so še dogodki in promocijske aktivnosti, povezani z najstarejšo trto na svetu,« je optimistična direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

Turistični delavci se zavedajo, da se bodo tudi druge države fokusirale na promocijo turizma doma, šele nato bodo postopoma prešle na tuje trge: »Kako hitro se bo ta prehod dejansko zgodil, je danes prehitro govoriti. Promocijo bo potrebno sprotno preusmerjati na trge, ki se bodo postopoma prebujali. Za izziv, ki je pred nami, potrebujemo voljo, željo, povezanost in finančna sredstva. Količine navedenega pa bodo bistveno prispevale k temu, kako hitro in uspešno si bomo opomogli.«

Epidemija že odnesla 130 delovnih mest v ptujskem turizmu

Še februarja so ptujski in okoliški ponudniki nočitvenih kapacitet napovedovali rekordno turistično sezono, a so se sanje s pandemijo koronavirusa hitro sesule v prah. Po strokovnih ocenah so na Ptuju v turizmu in povezanih dejavnostih že izgubili okoli 130 delovnih mest.

»Posledice epidemije koronavirusa za turizem na širšem ptujskem območju so enormne in katastrofalne,« je jasna direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec. Z vsakim dodatnim tednom trenutnega stanja se množijo odpovedi, prejemajo tudi že odpovedi rezervacij v avgustu, tudi v septembru.

»Za celotno destinacijo Ptuj se tako ocenjuje, da bo letos izgubljenih najmanj 60.000 nočitev turistov, kar predstavlja v neposrednih prihodkih samih turističnih ponudnikov izgubljenih najmanj tri milijone evrov, skupaj s posrednimi in induciranimi prihodki za celotno destinacijo Ptuj pa najmanj osem milijonov evrov izgubljenih prihodkov,« opozarja strokovnjak na področju turizma Peter Vesenjak.

»To hkrati pomeni, da smo že sedaj izgubili najmanj 50 delovnih mest neposredno pri turističnih ponudnikih nastanitvenih storitev, za katere ne bo prihodka za izplačilo plač, in skupaj v vseh s turizmom povezanih dejavnostih, kot so gostinstvo, storitve, prevozi, agencije in podobno, je izgubljenih najmanj 130 delovnih mest na Ptuju,« pojasnjuje Vesenjak in dodaja: »Te številke so optimistične pod pogojem, da bi že v drugi polovici leta realizirali enako število nočitev kot v letu 2019, vendar že zdaj vemo, da temu ne bo tako.«

Enostavnih rešitev ni. V letu, ki prihaja, bo nezaupanje turistov v potovanja največje: »Nagovarjali bomo tudi enodnevne obiskovalce iz bližnjih mest. Kakor hitro se bodo sprostile omejitve tudi v drugih državah, predvsem Avstriji, bomo del promocije usmerili tja, saj avstrijski trg prepoznavamo kot ključnega.«

Za zdaj je jasno le eno. Turistične delavce je letošnjega turističnega leta upravičeno stran.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice