Foto: Jan Rozman
Avgusta 2018 je podjetje Valicon za Zavod za turizem Maribor - Pohorje opravilo raziskavo Tokovi gostov v mestu Maribor v poletni sezoni. Podatki so optimistični.

Kar tretjina turistov, ki so poleti obiskali Maribor, je izpostavila, da je Maribor lepo in umirjeno mesto s prijaznimi domačini. Večina tujih gostov prihaja iz evropskih držav, skoraj 60 odstotkov gostov pa v Mariboru tudi prenoči. V letošnjem poletju so sicer v Mariboru zabeležili za 30 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani, so pokazali rezultati raziskave, ki jo je avgusta 2018 za Zavod za turizem Maribor - Pohorje opravilo podjetje Valicon.

Raziskava je bila opravljena z računalniško podprtim anketiranjem obiskovalcev Maribora, med anketiranimi je bila skoraj petina Slovencev, od tujih gostov pa največ Italijanov - 14 odstotkov, 12 odstotkov je bilo Nemcev in 9 odstotkov pa Avstrijcev. Sledijo še Španci, Francozi in Nizozemci. Tudi sicer Maribor obišče največ turistov iz zahodne Evrope.

Za več kot polovico anketiranih obiskovalcev, in sicer 56 odstotkov, so bile razlog obiska Maribora počitnice, za tretjino gostov pa izlet ali kratek oddih.

Urbančič Windisch: Koristne smernice za nadaljnji turistični razvoj destinacije

»Glavni namen raziskave je bil prejeti osnovno sliko strukture turistov, ugotoviti, kdo so ciljne skupine, kaj so točke zanimanja, katere produkte iščejo, kaj jim je všeč in kaj pogrešajo. Lahko rečem, da so nas rezultati prijetno presenetili, saj imamo kot mesto z okolico vse razvojne možnosti in hkrati tipično turistično persono, potencial Maribora in destinacije vidijo gostje tudi v ‘zelenih produktih’. Nedvomno so to koristne smernice za
nadaljnji turistični razvoj celotne destinacije,« je ob tem povedala Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

»Veseli me, da med anketiranimi obiskovalci Maribora ni bilo nezadovoljnih, več kot polovica je bila z obiskom zadovoljnih, slaba polovica pa je povedala, da so z izkušnjo v Mariboru zelo zadovoljni,« je še dejala.

62 odstotkov anketiranih obiskovalcev Maribora je navedlo vsaj eno stvar, ki jih je med obiskom posebej navdušila. Najpogosteje navedeni elementi navdušenja so lepota samega mesta, umirjenost ter prijaznost domačinov, sledijo še dobra hrana, narava, park in vzdušje. 

Le 12 odstotkov anketiranih obiskovalcev je navedlo točke v mestu Maribor in okolici, kjer jih je kaj posebej zmotilo, navaja raziskava. Največkrat jih je zmotilo pomanjkanje parkirnih prostorov ter slabo označene znamenitosti. Kar polovica obiskovalcev pa bi obisk Maribora priporočila prijateljem. 

Delež dnevnih obiskovalcev Maribora je 40 odstotkov, Maribor pa za večino predstavlja eno izmed več destinacij, ki jih na svoji poti po Sloveniji obiščejo. Dobra tretjina obiskovalcev je v Mariboru prenočila eno do dve noči, slaba tretjina pa ostane v Mariboru več kot tri dni.

»Zanimiv podatek iz raziskave je ta, da je zadovoljstvo gostov raslo premosorazmerno s številom nočitev. Kar kaže na to, da je Maribor mesto, kjer je mogoče doživeti in odkriti veliko, za kar turisti potrebujejo več kot dnevni obisk,« pojasnjuje Zenel Batagelj iz družbe Valicon. 

»Točke zanimanja turistov so bile skoncentrirane v središču mesta, med večdnevnimi obiskovalci oziroma obiskovalci z vsaj eno nočitvijo pa je opaziti večjo razvejanost poti gibanja, ki se razširi tudi v okolico mesta, na primer Mariborsko Pohorje. Ob točkah in doživetjih v središču mesta so turisti izrazili precej zanimanja tudi za točke v okolici, kot so Črno jezero na Pohorju, srček na Špičniku, botanični vrt v Pivoli, kar jasno kaže na zanimanje za celotno destinacijo in smiselnost produktov, ki povežejo mesto in z ‘dragulji’ v okolici,« dodaja Batagelj.

Skoraj dve petini anketiranih obiskovalcev z vsaj eno nočitvijo je bilo nastanjenih v enem izmed hotelov v Mariboru oziroma bližnji okolici. Med njimi je več kot polovica takih, ki so bili nastanjeni v hotelu s 4 zvezdicami. Slaba polovica anketiranih obiskovalcev je v Maribor prišla v paru, nadaljnja dobra četrtina pa z družino.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice