Slika je simbolična.
V šolah in drugih institucijah je nošenje mask v prostorih, razkuževanje prostorov, umivanje in razkuževanje rok, vzdrževanje smiselne razdalje med otroki, ko so v razredih, postalo nova realnost.

Kaj pa obšolske dejavnosti, kot so glasbene šole in športne dejavnosti v šolskih ali zasebnih prostorih? Tam lahko pridejo v stik otroci iz različnih razredov, zato je upoštevanje sprejetih ukrepov ključno. 

V Plesni šoli Zeko pravijo, da bi radi plesali čim dlje, zato jim ukrepi niso odveč. »Kar se tiče razdalje med treningi že v osnovi ne moreš en poleg drugega plesati, tako da recimo, če damo roke narazen, je že meter in več razdalje,« pravi prvi mož Plesne šole Zeko Dejan Zečević, kjer tečajniki maske nosijo na primer v garderobah.  

Glasbena šola Muziklub uporablja prostore Osnovne šole III Murska Sobota, zato morajo voditi tudi evidenco vseh prisotnih, učence pa mentorji pridejo iskat do vhoda v šolo, kjer jih odložijo starši. Kaj pa sam pouk?

»Pri petju ne gre z masko, tam pač poskrbimo za nujno varnostno razdaljo, ki je ponavadi še večja, kot pa je predpisana, težko je tudi pri pihalih,« pojasnjuje vodja Muzikluba Murska Sobota Luka Sraka in nadaljuje: »V primeru klavirja in pa bobnov, tukaj so inštrumenti šolski, po vsaki uri se ti inštrumenti razkužijo, obrišejo, tako da je poskrbljeno za vse.« 

V Rokoborskem društvu Sobota pa pred vsakim treningom otrokom izmerijo temperaturo. Razkužijo si tudi roke. Pri borilnih športih, na primer rokoborbi, brez fizičnega kontakta ne gre. A nič ni tako, kot je bilo.

»Sprememba je velika, zdaj otroci na našem treningu izvajajo rokoborbo samo z enim partnerjem, tako da ne menjavamo več partnerjev, kot smo jih prej,« nam zaupa Stanislav Šernek, predsednik Rokoborskega društva Sobota in generalni sekretar Rokoborske zveze Slovenije.

Več je tudi iger in ogrevanja brez kontakta. A pravila so na prvem mestu in športniki to dobro vedo. Nekateri korona ukrepi pa v obšolskih dejavnostih niso niti nič novega, še opozarjajo.

»Na primer razkužila imamo že deset let na straniščih, ker delamo z otroki, vsako leto so bolezni, tako da mi smo ta razkužila uporabljali že prej,« pravi Zečević. 

Kot pravijo, upoštevanje ukrepov spodbujajo pri učencih in pri mentorji. Vodilo je jasno. Ostati zdrav. »Če bomo mi zdravi, če bodo otroci zdravi, bomo tudi mi lahko delali, bomo nadaljevali naše poslanstvo,« pa dodaja Sraka. 

Pomembno pa je še, da starši tudi na obšolske dejavnosti pošiljajo zgolj otroke, ki so zdravi in nimajo znakov nobene okužbe.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

RAZUMEM DA SE OVČKE V 3 RAZREDU KI SE JIM PERE MOŽGANE IN ČE SE JIM BO REKLO DA MORAJO SEDETI GOLI V KLOPEH BOJO TO TUDI STORILI, DA PA SE 17-18 LETNIKI NA ŠOLAH KOT SO TŠC, SERŠ, GRADBENA ITD. (ZA PIFLARČKE Z GIMNAZIJ ŠE NEKAKO RAZUMEM) NE MASOVNO UPREJO IN JIH VSEH 600 VRŽE MASKO V SMETI PA JE ŽALOSTNO, KAJ PA JIM MORAJO A BOJO VSEH 600 DIJAKOV IZKLJUČLI IZ ŠOLE HAHAHAHA, ŠE EN DOKAZ DA SO LJUDJE IZ LETA V LETO VEČJE OVCE, GOOD LUCK DA BI DIJAKI V 1990s NOSILI MASKE PRI POUKU HAHAHA, ZRUŠLI BI ŠOLO IN PARLAMENT

Starejše novice