Dober teden dni po ekološki katastrofi, ko je bilo v naravo na območju Pivole pri Hočah odloženih kar 200 ton komunalnega blata iz čistilne naprave, so pristojne službe storilcem že za petami.

Sanacija 200 ton odpadnega blata, ki je onesnažilo Pivolski potok, botanični vrt in zasebno vodno zajetje, je v teku. 

»Na spodnji lokaciji se danes pripravljajo dostopne poti, odstranilo se bo drevje, na zgornji lokaciji pa se že odstranjuje material,« pojasnjuje Mirjana Fesel iz Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj.

Posledice ekološke katastrofe

Odpadno blato v Pivoli je uničilo vodni habitat in številne eksperimentalne rastline v botaničnem vrtu. 

»Žab ni več na primer, beloušk, skratka, zdaj je nastala na mrtva reka, mrtvi potok v našem botaničnem vrtu s smradom,« je slikovit Ignac Janžekovič iz Botaničnega vrta Univerze v Mariboru. 

Onesnaženo je tudi vodno zajetje za pet kmetij, ki jim trenutno vodo s cisternami dovažajo gasilci.

Boštjan Horvat, poveljnik civilne zaščite Hoče - Slivnica.
Urejanje vodovoda za kmetije, ki jim je odpadno blato onesnažilo vodno zajetje.

»Začeli smo z dogovori z lastniki teh stanovanjskih hiš, tudi z mariborskim vodovodom, sprejeli smo en sklep da najkasneje v torek dobijo tole pitno vodo s strani mariborske vodovoda,« dodaja Boštjan Horvat, poveljnik civilne zaščite Hoče - Slivnica.

Kje iskati krivca?

Kot nam je pojasnila Mirjana Fesel iz Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj, je z analizami potrjeno, da gre za blato iz čistilne naprave, težko pa je ugotoviti, iz katere. 

Registrske tablice iz posnetkov, ki so jih pridobili pristojni na območju Pivole, se ujemajo s tistimi, ki so bile zabeležene pri odvozu blata iz čistilne naprave, zato je velika verjetnost, da gre za blato iz Ptuja.

Smrdeča gmota je bila v Pivoli odložena na dan, ko je svojo čistilno napravo praznilo Komunalno podjetje Ptuj, ki odgovornost v vsakem primeru zavrača, saj, kot pravijo, v trenutku, ko kamion izvajalca zapusti komunalno podjetje, tega ne sledijo in zanj tudi niso odgovorni. 

»Sam odvoz vršimo tako, da je naša naloga kamione naložiti, medtem ko kamione naroča na javnem razpisu izbran izvajalec in to je CEP d. o. o. Ko se blato nalaga, se tehta in ko je kamion naložen, se izpolni oddajnica materiala, v katero se navedejo podatki o dnevu, kdaj je bil ta izvoz izvršen, o količini blata, ki je bil naložen in registrskih številkah tako vlečnega vozila kot priklopnika. Po tem ko kamion zapusti območje čistilne naprave, teh avtomobilov ne sledimo, ne zasledujemo,« pojasni Jernej Šömen, vodja dejavnosti odvajanja in čiščenja odpadnih vod pri Komunalnem podjetju Ptuj. 

Komunalano podjetje Ptuj letno proizvede 7200 ton blata, v en kamion se lahko naloži največ 25 ton blata. 

»Podatki so zelo natančni, prejšnji teden v četrtek se je v naši lokaciji naložilo devet kamionov blata,« pojasni Janko Širec, direktor Komunalnega podjetja Ptuj. 

Devet kamionov po 25 ton pa pomeni približno toliko blata, kot ga je bilo izpuščenega v Pivoli, kraj, kamor odpadek s težkimi kovinami in salmonelo ne sodi. 

»V skladu z našo medsebojno pogodbo s podizvajalcem CEP iz Celja je v pogodbi napisano, kam se mora na obdelavo to blato peljati. V pogodbi imamo napisano, da se blato vozi na surovino v Maribor,« še pove Širec. 
 

Odgovor podjetja CEP, ki je bilo odgovorno za odvoz blata iz Komunalnega potjetja Ptuj:

Iz družbe CEP, ki je prevzemnik blata iz čistilne naprave Ptuj, so nam pisno sporočili, da je v preteklem tednu prevzeme in prevoze blata iz čistilne naprave Ptuj vršil prevzemnik (zbiralec), ki ima za to dejavnost veljavno okoljevarstveno dovoljenje.

»Ob dogodku, ki se je nedavno zgodil v Pivolah pri Hočah, smo pri njem nemudoma preverili, kako je ravnal s predmetnim odpadkom. Od njega smo prejeli pisno zagotovilo, da je bil ves mulj iz Komunalne čistilne naprave Ptuj prevzet v skladu z okoljevarstveno zakonodajo in njihovim dovoljenjem,« so še zapisali iz podjetja CEP. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
otto2005 (nepreverjen)

Zanimivo, zelo zanimivo. Cel konvoj kamionov v Pivolo. Kdo je sploh dal nalog, da se vseh 9 tovornjakov odpravi točno v Pivolo? Kdo je lastnik kamionov? Ta lokacija verjetno ni bila naključno izbrana, predpostavljam, da celo dogovorjena. In so mislili, da bodo mogoče lahko vse skupaj zatučkali.

prerok (nepreverjen)

In kdo je lastnik zemljišča, kjer so odvrgli blato???

In reply to by otto2005 (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Sami cigani tile Prleki ... nobeden ni za nič odgovoren in nobeden ni za nič kriv ... Haložani, beri Zagorci zbrani ... nebeški narod ...

En Prlek (nepreverjen)

Toti Prleki so eni prekprokleti lidje. Ne bi zna, če son ne bi žjimi tak fest na**ba.

Zamot2 (nepreverjen)

Rigistrska številka je pa zgleda iz Marsa in bo treba mednarodno tiralico zagnat.

Zamot2 (nepreverjen)

Če i to imel to digitalno urejeno se ne bi zgodilo onesnaženje.

pohorskisvizec (nepreverjen)

Hahah...imajo reg. št...v čem je problem?

Starejše novice