Slovenski delodajalci skupaj z romunskimi napovedujejo najbolj intenzivno zaposlovanje v regiji Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Neto napoved zaposlovanja je po sezonski prilagoditvi pri plus 17 odstotkih, kar je tri odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju, kaže raziskava družbe Manpower. Po ugotovitvah družbe 15 odstotkov od 621 sodelujočih delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, dva odstotka načrtujeta upad, 79 odstotkov pa sprememb v zaposlitveni strukturi ne predvideva.

»Zanimivo je tudi to, da v tokratnem četrtletju vse svetovne države, v katerih izvajamo raziskavo, načrtujejo povečanje zaposlovanja,« je za STA dejal direktor Manpower Slovenija Robert Vovk.

Največji porast zaposlovanja v proizvodni panogi

Rast zaposlovanja sicer pričakujejo delodajalci v vseh desetih gospodarskih panogah v Sloveniji. Največ optimizma vlada med delodajalci v proizvodni panogi, ki so neto napoved zaposlovanja oblikovali pri plus 31 odstotkih. Zelo optimistične so tudi napovedi delodajalcev v panogah gostinstva, hotelirstva ter transporta, logistike in komunikacij. Njihova napoved je plus 19-odstotna.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem 2017 so se napovedi zaposlovanja izboljšale v osmih od skupno desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panog. Najbolj so se izboljšale v proizvodnji, in sicer za sedem odstotnih točk.

»Regionalno gledano najmočnejše zaposlitvene obete napovedujejo delodajalci iz osrednje regije, in sicer plus 19 odstotkov. Nekoliko za njimi sta severovzhodna regija s plus 16 odstotki in jugovzhodna regija s 15 odstotki,« je pojasnil Vovk. V jugozahodni regiji je napoved pri plus 12 odstotkih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice