Poročilo, ki ga je izdelalo UKC Maribor kaže, da se je v zadnjem letu močno povečalo število dogodkov, v katerih pacienti grozijo in se neprimerno obnašajo do zaposlenih.

Konflikti, spori, grožnje, neustrezno komuniciranje bolnikov in svojcev do zaposlenih in celo nasilje je v letošnjem letu znašalo že 22 odstotkov vseh nezaželenih dogodkov. V lanskem letu je bilo takšnih zabeleženih dogodkov 19 odstotkov.

Če so v UKC Maribor lani obravnavali 46 incidentov, od tega 37 verbalnih napadov in 9 fizičnih obračunov, so v prvi polovici letošnjega leta obravnavali 51 takšnih napadov. 33 napadov je bilo verbalnih, število fizičnih pa se je podvojilo in jih je bilo že 18.

Glede na porast števila napadov so na UKC Maribor že pred leti sprejeli navodila, ki so zaposlenim pomagala pri komuniciranju z nasilnimi in vznemirjenimi pacienti ter sorodniki.

So pa v luči zadnjih dogodkov, kot je napad v izolski bolnišnici, povečali in zaostrili tudi varovanje. Varnostniki so od septembra dalje v prostorih UKC Maribor prisotni 24 ur na dan. Prav tako pa so začeli vse dogodke tudi temeljiteje beležiti, so še sporočili.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice