V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so pojasnili epidemiološko sliko v štajerski prestolnici.

Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis poudarja, da v tem trenutku med zaposlenimi okuženih ni, je pa bilo izdanih precej karantenskih odločb. Pravi, da je včasih zelo težko poslušati, da so si zdravstveni delavci virus izmislili, zato so se odločili, da bo več zaposlenih predstavilo svoje vsakodnevno srečevanje z bolniki s koronavirusom. 

Pojasnil je, kako je s prerazporejanjem bolnikov: »Tudi ostali oddelki morajo delati normalno, tako da je prerazporejanje iz tega vidika oteženo. Ne delamo samo s covid bolniki, skrbeti moramo tudi za vse ostale.«

A hkrati dodaja, da je razumljivo, da zaradi epidemije delo ne teče kot običajno. 

Kot je pojasnila vodja covid intenzivne terapije Alenka Strdin Košir, so na intenzivni terapiji v drugem valu do zdaj pozdravili dvanajst bolnikov. Dva bolnika so zaradi pomanjkanja kisika morali preseliti na Golnik. 63-letni bolnik je pred nekaj dnevi umrl.

Šest bolnikov so uspešno pozdravili in premestili na oddelek. V tem trenutku pa zdravijo še tri bolnike. Gre za 50-letnega in 59-letnega bolnika, ki nista imela pridruženih bolezni in 76-letnega bolnika, ki je imel predhodno znane pridružene bolezni. Dva od teh bolnikov sta še vedno v zelo kritičnem stanju.

Kje so se ti bolniki okužili? Eden se je okužil na praznovanju rojstnega dneva, eden se je okužil preko asimptomatske osebe, eden od bolnikov je imel doma bolnega otroka.

Problem je tako kader kot prostor, dodaja Strdin Koširjeva. Žal, na covid intenzivi ne more delati vsaka medicinska sestra, potrebna je ustrezna usposobljenost. 

Sprejemajo samo tiste, ki potrebujejo kisik, je pojasnila Strdin Koširjeva. Od teh jih približno od 20 do 30 odstotkov pristane v intenzivni terapiji, večinoma so hospitalizirani za daljše obdobje.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je trenutno na voljo maksimalno osem postelj na intenzivni negi. 

Problem na intenzivni negi niso postelje

K ustrezni postelji spada mehanični ventilator, difuzorji in črpalke, ustrezna napeljava za ventilator, monitor in številni dodatni aparati.

»Poleg opreme rabimo osebje. Standard intenzivne medicine je ena medicinska sestra na enega bolnika za 24 ur na dan,« pojasnjuje Strdin Koširjeva in opozarja, da tega v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor nikoli niso uspeli čisto doseči. 

Predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić razlaga, da so na navadnem oddelku od 10. julija zdravili 75 bolnikov zaradi težjega poteka bolezni, s povprečno starostjo 68 let. Pet bolnikov je v tem času zaradi zapletov ob koronavirusu umrlo. 

»V zadnjem času se soočamo z velikim porastom bolnikov, ki prihajajo v bolnišnico zaradi težjega poteka bolezni. Zaradi povečanega števila so se kapacitete v Mariboru že zapolnile, zato bolnike pošiljamo v druge covid bolnišnice,« je poudarila Gorišek Miksičeva, ki dodaja, da so pred nami meseci ali tedni, ko moramo pametno in odgovorno ravnati, če želimo omejiti val.

Kakšen je plan B?

Aktivirane so še tri bolnišnice, ki bodo priskočile na pomoč, a Nina Gorišek Lukšič pojasnjuje, da so še dodatne bolnišnice ob teh treh, ki se bodo aktivirale, v kolikor te ne bodo zadostovale. »V osnovi si tega ne želimo. S pametnim ravnanjem se želimo temu izogniti,« je povedala.

Gregor Prosen, zdravnik specialist Urgentnega centra Maribor, je pojasnil, kako poteka njihovo delo. V urgentni center so pripeljani ali pa pridejo sami bolniki oziroma tisti, ki sumijo na okužbo. Obravnava pacientov, ki so sumljivi, traja trikrat dlje kot obravnava drugih.

»Že prej je bila urgenca kadrovsko obremenjena, sedaj poka po šivih. Ne želimo strašiti, samo prosili ste nas, da povemo resnico. Stanje pred nami bo verjetno še hujše. Zato bi v imenu vseh zaposlenih na urgenci pozval – ta bolezen je tu in ne gre nikamor. Bolniki so tukaj in so za nas zelo resnični,« je bil jasen.

Ne smemo si privoščiti vdora okužbe med zaposlene

Po besedah Prosena se je včeraj zgodil vdor v belo cono zaradi zatajitve podatkov na vprašalniku, ki ga dobijo pacienti od vstopu na urgenci: »Ne smemo si privoščiti, da bi zaradi tega prišlo do karanten zaposlenih.« 

Strokovna vodja zdravstvene nege urgentnega centra Renata Mlakar pa dodaja, da so se v urgentnem centru zaradi naraščanja števila okužb odločili za reorganizacijo dela na način, da zagotavljajo dodatna mesta za obravnavo pacientov v sivi coni.

»Govorimo o pacientih, ki pridejo zaradi druge poškodbe ali bolezni in je pri njih že pri vstopu po izpolnjenem vprašalniku ugotovljeno, da obstaja možnost za okužbo s koronavirusom,« pojasnjuje. Vsaka reorganizacija pa pomeni potrebe po dodatnem kadru, kar povzroča velike težave. 

Paciente pozivajo k strpnosti in iskrenosti

Mlakarjeva opozarja, da se medicinske sestre srečujejo tudi z drugimi problemi koronakrize. Pacienti, ki prihajajo v urgentni center, so pogosto slabe volje, nepotrpežljivi. Razlog je ta, da predhodno niso bili deležni obravnave pri osebnem zdravniku in zato se ta jeza stopnjuje.

Včasih eskalira celo v verbalno nasilje ali grožnje nad medicinskimi sestrami na sprejemu. Zato te pozivajo k strpnosti in posredovanju resničnih podatkov.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
milenka62 (nepreverjen)

kako , da niso mogli od marca usposobit kader za Covid oddelek? saj so že takrat vedeli, da bo virus z nami še dolgo...

Navijac (nepreverjen)

Tole je vprasanje se za koga drugega po slo.res je

In reply to by milenka62 (nepreverjen)

Dragan Krstić (nepreverjen)

Nič skrbet. V Mariboru imamo svetovnoznanega strokovnjaka za Covid-19 gospoda prof. dr. Marka Potrča. Njega angažirajte pa bo virus izginil kot bi mignil. Profesor res ni poceni, vendar je zlata vreden.

Danvid (nepreverjen)

Pokate v v glavah'pol sorodstva mi dela v bolnici 'pa ja vem kaj je res .virusa pa sploh ne bi komentiral.

Navijac (nepreverjen)

Verjetno je res sam baba cula baba rekla ne gre.Z besedo na dan.Kje kaj kdo?

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Joze2020 (nepreverjen)

Verjamem, da bi verjel še bolj pa bi želel dokaze.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

klimt

Če je Flis res izjavil da v tem trenutku ni okuženih delavcev v UKCMB se laže . Vem za 6 potrjeno okuženih zdravstvenih delavcev v UKCMB katerim je bila izrečena izolacija.

Starejše novice