V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se razmere zaostrujejo. Največja težava ni pomanjkanje postelj, ampak izpad strokovnega kadra.

Direktor Univerzitetnega kliničnega Maribor Vojko Flis je povedal, da so preko konca tedna ponovno zaznali porast okužb na področju Mestne občine Maribor in zaznali nekaj novih žarišč tudi med zaposlenimi.

Zagotavljajo nove postelje

Zaradi hitrega naraščanja hospitaliziranih covid-19 bolnikov, bodo primorani dodatno prilagoditi delovne procese in zagotoviti dodatno število postelj. Za bolnike, ki ne potrebujejo umetnega predihavanja, bodo zvišali število postelj za 26. Vseh postelj za te bolnike bo tako na voljo 66. 

»V naslednjem obdobju lahko višamo še za 40,« je dodal Flis in pojasnil: »Kar pomeni, da bomo imeli na razpolago preko sto postelj za bolnike, ki ne potrebujejo umetnega predihavanja.« Trenutno je na voljo 24 mest za bolnike, ki potrebujejo umetno predihavanje.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se trenutno zdravi 36 bolnikov, osem bolnikov je na intenzivni negi. »Prišli smo na režim dela, ko nudimo nujno medicinsko pomoč, ukinjamo pa nekatere druge programe,« je še povedal Flis.

»Postelje niso problem,« pri tem poudarja Flis in še razloži: »Problem je kadrovska stiska zaradi izpadov zaposlenih.« V tem trenutku imajo zaradi rizičnih kontaktov in karantenskih odločb dnevno okoli sto zaposlenih v izpadu.

Slednje je težava tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in drugih bolnišnicah. Pomagajo si s prerazporejanjem zaposlenih, pomoč nudijo tudi študentje.

»To je nujno potrebno tudi za njihovo izobraževanje. Da vidijo, kako se bolnišnice organizirajo, ko se srečajo s takšno vrsto bolezni,« dodaja Flis.

Preprečevanje širjenja okužb je odgovornost vsakega posameznika

»Če mislimo, da se nam ne more nič zgoditi, potem pomislimo na del ranljive osebe: dedki in babice držijo številne družine pokonci. Pomagajo jim pri vsakdanjem življenju. Kaj jih naj pustimo umreti? Imejmo sočutje, da skrbimo za druge, če nas že za nas ne skrbi,« je bil oster Flis. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Vse to kar se dogaja se je vedelo že pomladi ? Nekateri zdravniki so opozarjali na taksno stanje prav zaradi viroz in prehladnih oboljenj . Očitno tega niso twitnili na SDS twiter doktorju Ivanu .

Majstermb (nepreverjen)

Zakaj vlada ni naredila dve bolnisnici samo za covid bolnike, ena bi lahko bila na vzhodu Slovenije druga pa na zahodu. S tem bi strogo locili okužene...

In reply to by JBT (nepreverjen)

Starejše novice