Vir: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti
Poslovil se je eden najvidnejših slovenskih skladateljev Jakob Jež.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je sporočil, da je včeraj umrl najstarejši slovenski skladatelj, profesor, predavatelj, urednik, pisec in mislec Jakob Jež

Kot so zapisali, je bil človek pronicljivega in ustvarjalnega duha. 

Svojo službeno pot v Ljubljani je začel na nižji glasbeni šoli v Spodnji Šiški, kasneje na Srednji glasbeni in baletni šoli, nato je poučeval na Pedagoški akademiji (današnji Pedagoški fakulteti), kjer je kot docent za predmet oblikoslovje dočakal upokojitev. 

Kot diplomirani muzikolog je v slovensko glasbeno zakladnico največ prispeval kot skladatelj.

Napisal je šest kantat (Do fraig Amors, Brižinski spomeniki …), mnogo samospevov in komornih ter klavirskih del. Največji del svojega opusa pa je posvetil zborom, posebno skladbe za mladino.

Te so objavljene v reviji Grlica ter zbirkah Pojem plešem, Pojem igram in Pojem spremljam. Raziskoval in revidiral je tudi glasbeno zapuščino Marija Kogoja (samospevi, klavirske skladbe), kar je vplivalo na njegov slog pisanja v opusu za mladino.

S svojim znanjem je dolga leta urejeval reviji Grlica in Naši zbori.

Je tudi prejemnik visokih priznanj: Prešernova nagrada, Zlata plaketa Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Gallusova in Trubarjeva plaketa ZKOS/JSKD, Kozinova nagrada Društva slovenskih skladateljev ter veliko število nagrad Jugoslovanske radiotelevizije za posamezne skladbe.

Vse življenje si je prizadeval za izboljšanje in posodabljanje glasbene vzgoje na izobraževalnih ustanovah in v osnovnem šolstvu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice