Na Univerzi v Mariboru so ogorčeni nad ukinitvijo (so)financiranja tekmovanj, med katerimi so tudi tekmovanja iz kemije, matematike, logike in računalništva.

V Sloveniji se po besedah mariborske univerze gospodarsko uspešna družba, ki temelji na zahtevnosti izobraževalnega sistema, neprestano niža v želji politične všečnosti širši množici. 

»Ob tem se zdi, da mednarodne raziskave, ki kažejo, da je ekonomska rast povezana z zahtevnostjo izobraževanja, popolnoma ignorirajo,« pravijo na univerzi in še navajajo, da ni presenetljivo, da boljše inženirje lahko pričakujejo države, ki imajo zahtevnejšo primarno in sekundarno izobraževanje. 

Umske sposobnosti je potrebno razvijati že od mladih let

Mlade je potrebno že zgodaj stimulirati, da se ukvarjajo tudi z zahtevnejšimi vsebinami in jih v zdravi meri navajati na tekmovalnot, sporočajo iz mariborske univerze: »Umske sposobnosti je potrebno razvijati od mladih let in mlade stimulirati, da se ukvarjajo tudi z zahtevnimi vsebinami. Prav tako jih je treba navajati na zdravo tekmovalnost, saj jim bo ravno to zagotavljalo ključno konkurenčno prednost doma in v tujini.« 

To jim bo vsekakor konkurenčna prednost tako doma kot v tujini in tekmovanja so takšna stimulacija, katero je potrebno spodbujati, še pravijo. Po besedah Univerze v Mariboru so matematika, kemija in računalništvo zahtevnejša področja in ključna v miselnem razvoju mladih.

Vsebine s področja naravoslovja in matematike so tiste, ki razvijajo sposobnost logičnega razmišljanja, analize, vrednotenja, preverjanja, povezovanja podatkov in pristopa do reševanja problemov, opozarja univerza: »Pri naravoslovnih in matematičnih predmetih se mladi naučijo tudi tega, da ni instant rešitev, da se znanje nadgrajuje ter da je za dobro rešitev potrebno razmilsiti in vložiti trud.« 

Uporaba računalnika še ne pomeni računalništvo

Univerza še izpostavlja, da je po svetu računalništvo obvezen predmet v osnovnih šolah in ne zgolj predmet v okviru izbirnih vsebin kot pri nas. 

Zoisove štipendije so namenjene mladim, ki kažejo raziskovalni potencial

Iz Univerze v Mariboru še navajajo, da bi morali odgovorni za to ukinitev zelo razmisliti, če menijo, da se raziskovalni potencial ne kaže skozi dosežke na področju matematike, računalništva, logike in naravoslovnih predmetov in raje svojih odgovornih mest prepustiti prav tem, ki so skozi zgoraj navede predmete  razvili sposobnost logičnega in odgovornega razmišljanja ter delovanja. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
študent večni (nepreverjen)

predlagam tekmovanje učiteljev v pretepanju otrok,,
kriteriji
vsak šop las prinese 5 točk
velik šop las prinese 7 točk
zlom roke ali katerega drugega organa 25 točk
spolno občevanje z učencem 6 točk

Starejše novice