Državljani sveta prispevali za 111 novih otroških vozičkov za begunske otroke na grškem otoku Lezbos.

Ustanova Državljani sveta, ki sta jo pred meseci ustanovila Jure Poglajen in David Zorko, je v sodelovanju z Društvom UP-ornik, ki ga vodi Boris Krabonja, v enem mesecu znova zbrala dobrih 6.000 evrov

S tem bodo lahko nabavili novih 111 otroških vozičkov za begunske otroke na grškem otoku Lezbos

Združili so moči

Po tem ko sta se vrnila z Lezbosa, kjer sta razdelila 300 otroških vozičkov begunskim družinam, za katera so slovenski državljani in nekaj manjših podjetij prispevali 15.000 evrov v kampanji Otrokom sveta, sta se Jure Poglajen in David Zorko skupaj z društvom UP-ornik, zaradi velikih potreb v begunskih taboriščih na Lezbosu odločila nadaljevati zbiranje denarnih prispevkov za nakup dodatnih otroških vozičkov. 

Tako je kampanja Otrokom sveta, ki sta jo Poglajen in Zorko pričela v začetku marca, postala stalnica ustanove Državljani sveta, ki se bo ukvarjala s humanitarnimi dejavnostmi v Sloveniji in izven nje. 

Denar so zbirali preko SMS donacij

Večino denarja, slabih 4.000 evrov, so Državljani sveta junija, zbrali prek SMS donacij, ki jih je omogočilo društvo UP-ornik, preostanek je bil vplačan na bančni račun ustanove Državljani sveta. 

Vozički s iz lokalne trgovine na otoku Lezbos

Poglajen in Zorko bosta novih 111 otroških vozičkov tudi tokrat nabavila v lokalni trgovini Kosmos Mwrou na otoku Lezbos, pri razdelitvi pa bo organizacijsko sodelovala partnerska nevladna humanitarna organizacija Fundacija Starfish, s katero že ves čas sodelujeta.

Otroške vozičke bodo na podlagi podrobnih meril prejele begunske družine, ki so nastanjene v begunskem centru Kara Tepe na Lezbosu.

Že maja se je izkazalo, da so potrebe mnogo večje

Ko sta Poglajen in Zorko maja obiskala Lezbos, da bi razdelila prvo donacijo – 300 otroških vozičkov, se je izkazalo, da so potrebe mnogo večje. Zaradi velikega števila otrok so takrat razdelili vozičke le družinam, ki imajo več kot dva otroka, mlajša od dveh let. Vozičkov pa niso mogli zagotoviti ženskam v nosečnosti brez drugih otrok in družinam s samo enim otrokom, medtem ko so družine z dvojčki prejele le po en voziček. 

Izboljšali bodo kakovost bivanja

Novih 111 otroških vozičkov bo prav toliko družinam vsaj za spoznanje izboljšalo kakovost bivanja v begunskem taborišču Kara Tepe in psihosocialni razvoj otrok, med katerimi so se mnogi rodili v izgnanstvu. S to donacijo bodo Državljani sveta spet povrnili delček dostojanstva in normalnosti, ki so ju ti ljudje izgubili v vojnah. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice