Dijaški dom Maribor ima v šolskem letu 2019/2020 vpisanih 60 dijakov v dveh vzgojnih skupinah, vpis je v desetih letih padel iz 220 dijakov.

O nameri ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da s 30. junijem 2020 ukine Dijaški dom Maribor, smo že pisali. Prostore dijaškega doma naj bi v celoti prevzel Center za sluh in govor Maribor. Po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport gre za postopno ukinitev izvajanja dejavnosti.

Ravnateljica Dijaškega doma Maribor Ksenija Jaušovec se je včeraj sestala s predstavniki ministrstva in vodjo direktorata za srednje šole in dijaške domove. Če je bilo doslej v zraku še upanje za ohranitev Dijaškega doma Maribor, je to zdaj izpuhtelo. 

»Z današnjim dnem sem svetu zavoda oddala svojo 'odstavko', ker ne vidim več svoje vloge v tem novem pripojitvenem zavodu, ne mislim biti v breme centru, ne mislim biti v breme davkoplačevalcem, ne verjamem, da lahko kaj prispevam v prid zaposlenih. Argumenti ministrstva ostajajo enaki, torej padec vpisa v naš dijaški dom,« je za Mariborinfo dejala ravnateljica in pripomnila: »Če nisem več ravnateljica Dijaškega doma, kaj sem potem?«

Kaj bo z zaposlenimi?

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ji sicer zatrdili, da bodo poskrbeli za vse zaposlene: »Dejali so, da moram bolj zaupati temu, kar ministrstvo načrtuje.« Z vsemi zaposlenimi, teh je ob ravnateljici še dvajset, naj bi se ministrstvo v prihodnjih tednih pogovorilo.

Center za sluh in govor Maribor, ki že gostuje v dijaškem domu, po besedah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nedvomno potrebuje dodatne prostore.

A tamkajšnji direktor Samo Rumež pripojitvi zaposlenih menda ni naklonjen: »Ko sem ga vprašala, koga bo pripojil, katere delavce bo pripojil, je zelo jasno napisal, da nikogar, ker on potrebuje prostore.«

Dijaški dom Maribor ima v šolskem letu 2019/2020 vpisanih 60 dijakov v dveh vzgojnih skupinah, vpis je v desetih letih padel iz 220 dijakov, torej za 72 odstotkov. Kapaciteta doma je sicer 320 ležišč.

V Mariboru so trije samostojni dijaški domovi, ob omenjenem še Dijaški dom Drava in Dijaški dom Lizike Jančar Maribor. V Dijaškem domu Lizike Jančar biva 271 dijakov, v Dijaškem domu Drava pa 324. Oba sta v desetih letih po navedbah ministrstva ohranila vpis na enaki ravni.

V mariborski mreži dijaških domov je brez upoštevanja kapacitet Dijaškega doma Maribor zagotovljenih 1186 ležišč za dijake, od katerih je zasedenih le 60,8 odstotka, kar pomeni, da bo tudi v bodoče prostih mest za dijake dovolj, še navaja ministrstvo. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Pripeljana je bila zato da uniči Dijaski dom. To je bilo njeno poslanstvo.

Starejše novice