Zakaj je skoraj 40 otrok s posebnimi potrebami moralo čakati tako dolgo?

Primer neživljenjske birokracije, ki je rutinski nadzor avtobusa sprevrgla v dolgo, mučno proceduro. Skoraj 40 otrok s posebnimi potrebami je ob spremljevalcih kar uro in pol čakalo na zaključek policijske kontrole.

Policija zdaj pojasnjuje, zakaj se je postopek, ki običajno ne bi trajal več kot deset minut, tako zavlekel in odgovarja, ali bi lahko storili več za hitrejšo rešitev situacije.

Neživljenjska birokracija

Spomnimo, da so možje v modrem avtobus, poln otrok iz Osnovne šole IV Murska Sobota, na avtocestnem postajališču v Lukovici ustavili zaradi nepravilnega znaka, ki označuje prevoz skupine otrok. 

Ta se je namreč namesto na levi nahajal na desni strani avtobusa, kar pa ni v skladu s prilogo pravilnika o delih in opremi vozil, ki natančno določa obliko označitve.

FOTO: Znak, v skladu s predpisi (levo), in znak, s katerim je bil opremljen avtobus, ki je prevažal skupino otrok iz OŠ IV (desno).

Nekaj manj kot 40 otrok s posebnimi potrebami, med njimi tudi gibalno ovirani, ki potrebujejo posebno nego, zdravila in previjanje, je bilo zaradi birokracije podvrženih mučnemu čakanju. Več kot poldrugo uro je denimo čakal tudi 14-letni Nino s cerebralno paralizo.

Da je zadeva zelo naporna za otroke s posebnimi potrebami, policistom ni uspela pojasniti niti ravnateljica soboške četrte osnove šole, ki se je nanje obrnila v telefonskem klicu.

Ker varnost otrok tudi po ugotovitvah policistov, ki so opravljali pregled, ni bila ogrožena, v vodstvu šoli ocenjujejo, da je težava tičala le v neživljenjski birokraciji. Čeprav razumejo, da so policisti zgolj opravljali svoje delo, pa menijo, da bi lahko ravnali bolj življenjsko in postopek opravili hitreje. 

Ranljivejše skupine zahtevajo več pozornosti

Iz Generalne policijske uprave medtem pojasnjujejo, da kakšni posebni postopki preverjanja prav za tovrstne nadzore avtobusov niso predvideni, a zagotavljajo, da delo policistov vedno nadzirajo tudi ustrezne službe.

Ob tem zagotavljajo, da se sami ustrezno prilagodijo primerom, v katerih so udeleženi otroci s posebnimi potrebami, oziroma stremijo k temu, da bi postopki bili izvedeni čim hitreje. Prav zato naj bi kot točko nadzora ob zaustavitvi tudi izbrali počivališče, kjer sta se v bližini nahajala stranišče in restavracija.

»V konkretnem primeru je potrebno povedati, da gre za prevoz otrok, najranljivejše skupine cestnoprometnih udeležencev, kjer so prevozi podvrženi tudi nekemu strožjemu sistemu oziroma pravilom. Policisti so zato na take prevoze še posebej pozorni, da ne bi prišlo do kakšnih nepravilnosti in posledično tudi do prometnih nesreč,« odgovarja Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Od desetih minut do ure in pol

Po pojasnilih policistov rutinski pregledi, kakršnemu je bil podvržen avtobus z otroci s posebnimi potrebami, običajno trajajo dobrih deset minut, a le če ob tem niso ugotovljene nepravilnosti, ki postopek zavlečejo. Prav to pa naj bi se zgodilo v omenjenem primeru:

»V tem primeru so pa bile kršitve ugotovljene, in to več teh kršitev. Poleg tega je poleg policije nadzor kasneje prevzel še inšpektor Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo, zato je bilo potrebno izvesti ustrezne postopke, da se te nepravilnosti ustrezno sankcionirajo.«

Postopek je menda trajal dlje zaradi večjega števila prekrškov, bodo pa pri policiji v nadaljevanju preverili, ali bi vendarle bilo mogoče storiti še kaj, da bi tak postopek izvedli hitreje.

»V naših preverjanjih bomo pa zagotovo ugotavljali tudi to, in če bomo ugotovili, da bi to vendarle lahko na kakršenkoli način skrajšali, bodo policisti na to opozorjeni,« zagotavlja Kapun.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice