Konec aprila je več kot 20 ustanovnih članov na spletni video konferenci ustanovilo zadrugo Dežela tisočerih gričev.

V Halozah ponudniki že nekaj let, tudi s podporo lokalnih skupnosti, razvijajo kulturni in trajnostni turizem pod blagovno znamko Haloze - dežela tisočerih gričev.

V tem času so se ponudniki povezali z ustanovitvijo zadruge. Zaradi epidemije koronavirusa so o predlogih sklepov glasovali po pošti, rezultate glasovanja pa razglasili preko spletne video konference.

Sedež novoustanovljene zadruge je v Trdobojcih 37 v občini Videm.

Temeljni namen zadruge je povezati haloške ponudnike in na trgu nastopiti pod skupno zaščiteno blagovno znamko Dežela tisočerih gričev.

Foto: Marko Vindiš

Namen zadruge ni dobiček

Predsednik zadruge je postal Srečko Hvauc. Poudaril je, da Haloze potrebujejo razvojni preboj: »Z ustanovitvijo zadruge ponudniki gostinskih in nastanitvenih zmogljivosti, pridelovalci in predelovalci zdrave lokalne hrane, vinogradniki in vinarji, kulturniki in folklorniki ter vsi, ki nam je mar za ohranjanje kulturne, tehnične in naravne dediščine ter za čisto okolje, prevzemamo pobudo za razvoj Haloz in povečanja blagostanja haloških prebivalcev.«

Dodal je, da bo zadruga delovala kot socialno podjetje: »Namen zadruge ni dobiček, ampak ustvarjanje pogojev za doseganje zadanih ciljev, pa tudi vključevanje ranljivih skupin, kot so mladi, invalidi, brezposelni, ženske na podeželju in starejši.«

Foto: Dani Turnšek

Z ustanovitvijo zadruge so kronali šest let dela

Član upravnega odbora in vodja projekta Haloze - Dežela tisočerih gričev Slavko Dobnik je ob ustanovitvi zadruge dejal: »Zelo sem vesel in ponosen, da smo projekt po šestih letih dela okronali z ustanovitvijo zadruge. Kot ekipa smo se obdržali skozi povezanost, predanost in optimizem, kar v teh težkih časih nikakor ni samoumevno.«

Poudaril je, da zgodbo Haloz gradijo na vrednotah, kot so: slikovita, zdrava narava, miren način življenja, spoštovanje in negovanje tradicij, umetnostno zgodovinska dediščina svetovnega pomena, čista hrana ter toplina in pristno gostoljubje ljudi iz Haloz.

»Med svoje griče vabimo ljudi, ki si z nami delijo željo po lepšem, bolj mirnem, spoštljivem in ljubečem svetu,« je dejal Slavko Dobnik.

Foto: Stanislav Zebec - Stanč
Tagi

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice