Mestna občina Maribor je upoštevala pobude stanovalcev, imetnikov parkirnih dovolilnic, in predstavnikov gospodarstva ter predloge, ki so jih na septembrski seji podali člani mestnega sveta. Med drugim parkiranje v beli coni ob sobotah ostaja brezplačno.

Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da so pri pripravi besedila sprememb odloka o občinskih cestah za drugo obravnavo v delu, ki se nanaša na plačilo parkiranja na občinskih parkiriščih, upoštevali pobude imetnikov parkirnih dovolilnic in predstavnikov gospodarstva ter predloge, ki so jih med prvo obravnavo na septembrski seji podali člani mestnega sveta. 

To pomeni, da bo ob sobotah parkiranje po vsem mestu še naprej brezplačno.

Spomnimo. Mestni svetniki so v ponedeljek odločali o predlogu, da bi po novem na vseh parkiriščih v beli coni podaljšali obvezno plačevanje parkirnine v delovnih dneh od 7. do 20. ure ter vzpostavili plačevanje parkirnine ob sobotah med 7. in 13. uro. 

Mariborski mestni svetniki so v prvi obravnavi načeloma soglašali s podaljšanjem časa plačljivega parkiranja v mestu in ostalimi predlaganimi spremembami odloka o občinskih cestah, a so zahtevali popravke. Med drugim jih je zmotilo, da naj bi po novem bilo možno plačilo parkirnine za najmanj eno uro.

Doslej je bilo potrebno na večini parkirnih mest v središču Maribora plačevati parkirnino ob delovnikih med 8. in 17. uro, razen na Lentu, kjer so parkirna mesta plačljiva do 20. ure. V soboto je bilo parkiranje doslej (in kot kaže še naprej) brezplačno.

To so spremembe, ki se obetajo

»Čas plačljivega parkiranja v mestu bomo poenotili, in to tako, da ga bomo na Lentu skrajšali za eno uro, drugod pa podaljšali za dve uri. Po novem bo tako povsod v beli coni parkiranje plačljivo med 8. in 19. uro,« pojasnjujejo. 

»Prvih 10 minut parkiranja – to je čas, ki ga, recimo, porabimo za manjši opravek – bo odslej povsod brezplačnih. S tem ukrepom želimo med drugim tudi postopoma preiti na čim bolj brezgotovinsko plačevanje parkirnine oziroma zagotoviti enake pogoje za vse oblike plačevanja - gotovinsko, preko spletne aplikacije, s sporočilom SMS,« dodajajo.

Na območju Ljudskega vrta nekoliko ceneje, a ne povsod

V coni 5, to je območje Ljudskega vrta, bo po novem parkirnina 0,50 evra na uro. Trenutno za to cono velja cena 0,80 evra za uro parkiranja, razen na dveh odsekih, in sicer v Kajuhovi ulici in v delu Mladinske ulice zahodno od Strossmayjerjeve ulice, kjer je že zdaj cena ure parkiranja 50 centov. 

Na južni strani stadiona Ljudski vrt (del Gregorčičeve ulice) bo v 5. coni cena ure parkiranja ostala pri sedanjih 80 centih na minuto. Na ostalih parkiriščih v beli coni se cena parkiranja ne bo spremenila.

Na štirih zaprtih občinskih parkiriščih, kjer je dostop omejen z zapornico, in sicer na Sodni, Mlinski in Loški ulici ter na Rakuševem trgu, v predlogu odloka ostaja predlagano povišanje cene ure parkiranja z enega na 1,20 evra.

»Seveda pa v bližini zdravstvenih zavodov in drugih pomembnih javnih institucij ohranjamo modre cone s skupno 247 parkirnimi mesti, ki so namenjena kratkotrajnemu parkiranju; tam bo še naprej mogoče za določen krajši čas (od 20 do 60 minut, odvisno od območja) parkirati brezplačno,« sporočajo iz Mestne občine Maribor.

V gradivu za drugo obravnavo odloka ostaja tudi predlagano povišanje cen parkirnih dovolilnic za stanovalce na območju plačljivih parkirnih con, in sicer na 6,25 evra na mesec (150 evrov za dveletno dovolilnico) oziroma 7,50 evra na mesec (180 evrov za dve leti), odvisno od parkirne cone.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Na Slomsku bi povecal za 2 do 3 krat.strogi center pa naj se placa ce se ze parkira tam-).ostalo se mi zdi ok

Kritik (nepreverjen)

Na Taboru so avtomobili parkirani na pločniku,zelenici,ploščadi pred A banko tako da z vozičkom ne morejo mimo..... seved to je že 28 let zakaj bi morali spremljati najti . Kardeljeva cesta je KAOS .

Starejše novice