Ob stoletnici največje kulturne inštitucije v Mariboru sta v znamenju obeleževanja jubileja izšli znanstvena monografija in priložnostna znamka.

Slovensko narodno gledališče Maribor v letošnjem letu skozi vrsto dogodkov obeležuje 100 let od ustanovitve.

V petek, 27. septembra, se bo obrnilo točno 100 let, odkar je bila v SNG Maribor uprizorjena prva drama in v ta namen bosta izšli knjižna monografija Slovensko narodno gledališče v Mariboru 1919–2019 in priložnostna poštna znamka, ki ju je bilo prvič moč videti na včerajšnji svečani predstavitvi v Kazinski dvorani.

Knjiga je presežek med presežki

Knjižna znanstvena monografija Slovensko narodno gledališče v Mariboru 1919–2019 predstavlja vodnik skozi stoletje trajajočo dinamiko umetniškega razvoja, ki so ga zaznamovale spremembe in pomembne prelomnice. Predstavljene so tudi ključne osebnosti, ki so pustile pečat na delovanje Drame, Opere in Baleta. Poleg tega prinaša oris predzgodovine mariborskega gledališkega ustvarjanja od druge polovice 18. stoletja.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker je na včerajšnji predstavitvi znanstvene monografije dejal: »Knjiga je presežek med presežki tako kot tudi naše gledališče.«

Zajeli so 100 let izjemne zgodovine

Knjiga je zelo obsežna, saj ima 664 strani in je težka skoraj štiri kilograme. V njej je zajetih več kot 1600 premier in 22.000 predstav.

Vsebuje tudi imensko kazalo s kar več kot 2200 imeni. V knjigi niso zbrane zgolj fotografije predstav, ampak tudi fotografije gledaliških plakatov, ki so bili likovno zelo zanimivi ter predstavljena je tudi zunanja podoba gledaliških listov.

Posebna slovesna znamka

Pošta Slovenije letno izda približno 40 priložnostnih znamk. Svoje mesto na znamkah si zaslužijo najpomembnejše značilnosti naše države, pomembne obletnice in zaslužni posamezniki.

Prav na dan stoletnice, v petek 27. septembra 2019, bo Pošta Slovenije izdala priložnostno poštno znamko z nazivno vrednostjo 1,17 evra, ki jo je zasnoval oblikovalec Peter Rojc.

»Tisti, ki morda mislite, da je znamka samo nek listič, ki ga vidite na vaši pošiljki, naj povem, da je znamka bistveno več. Znamke so kljub svoji majhnosti pravzaprav veliki promotorji naše države. Ostajajo zapisane v čas in ne poznajo meja. Znamke tudi povezujejo pošiljatelja in naslovnika,« je dejala Simona Koser Šavora iz Pošte Slovenija.

Na dan izida je v uporabi tudi poseben priložnostni poštni žig, ki bo samo 27. septembra uporabljen na Pošti na Slomškovem trgu.

Bojan Bračič, predsednik filatelističnega društva Maribor, je zaključil, da zbiralci znamk ne zbirajo znamk samo na kup, ampak so tudi ustvarjalci, ki sestavljajo filatelistične zgodbe. Ob tako veliki prelomnici je čas, za kreiranje novih zgodb.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fritz (nepreverjen)

Kje se da kupit cena

Starejše novice