Humanitarne organizacije tudi v epidemiji koronavirusa pomagajo socialno ogroženim.

V času epidemije Nadškofijska karitas Maribor nemoteno deli pomoč za socialno ogrožena gospodinjstva. Samo v času epidemije so razdelili 23 ton hrane, tako Nadškofijska karitas kot tudi Rdeči križ Maribor pa pakete pomoči razvažata na domove ranljivejšim skupinam, torej tistim, ki zaradi epidemije ne morejo zapustiti svojih domov.

»Ne peljemo vsakemu, ampak zgolj starejšim, ki nimajo nikogar doma, ki bi jim to pomoč lahko prišel iskat ali jim pa kako drugače zagotovil,« pojasnjuje generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Darko Bračun.

Številni donatorji Nadškofijski karitas Maribor dnevno donirajo hrano, od sadja, zelenjave do mlečnih izdelkov. Poleg tega pa vsak dan razdelijo tudi do 250 paketov nujnih življenjskih potrebščin. Samo razdeljevanje hrane poteka na način, da ne pride do stikov oziroma morebitnih okužb. 

Tudi na Rdečem križu so v zadnjih dveh tednih razdelili preko 560 paketov pomoči, skupaj s Karitasom pa so odprli tudi telefonsko številko, kamor lahko pokličejo bolni, starejši, ali tisti, ki so v samoizolaciji.

»Ljudje preko telefonske linije pokličejo in povejo svoje potrebe, mi jim dostavimo paket materialne in higijenske pomoči, teh paketov pa razdelimo v povprečju okoli deset na dan. Prostovoljci Rdečega križa hodijo okrog v uniformah in prihajajo samo na klic,« dodaja Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Maribor.

Tako pri Rdečem križu kot pri Nadškofijski karitas velikega pomanjkanja prostovoljcev ne čutijo, so pa, seveda, hvaležni za vsako dodatno roko. »Vključilo se je kar 75 prostovoljcev na širšem mariborskem področju. Vseh še nismo aktivirali, le delno od teh, kajti tako velike potrebe po njih še ni bilo,« pravi Bračun.

Ne pozabimo, da sta tako krvodajalstvo kot kakršnakoli druga pomoč največ kar lahko storimo za sočloveka v teh kriznih časih.

Pomagamo lahko vsi! Na pomoč lahko priskočimo s šivanjem mask, na Rdečem križu pa opozarjajo tudi, da je krvodajalstvo še kako pomembno.

»Vse pozivam, da se še naprej udeležujejo krvodajalskih akcij, seveda, poteka to zdaj po spremenjenem sistemu,« poziva Dolinšek.

Prav nesebična pomoč je največ, kar lahko storimo za sočloveka v teh kriznih časih.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Zato je ta riž in testenine najnižje kakovosti ,ki še pes ne je'tak vsaj pravijo ,da moraš še kamenčke ven pobirati ,kot v starih časih. .za migrante pa roba iz hoferja in halal meniji itd..

Katoliška dobrota (nepreverjen)

Starejše novice