V UKC Maribor je trenutno hospitaliziranih 59 bolnikov, od tega jih je 20 na intenzivnem zdravljenju. Pričakujejo, da se bo situacija še slabšala. 

Epidemija koronavirusa je prizadela vse oddelke na UKC Maribor, primorani so krčiti programe in prerazporejati kadre. Čakalne dobe se daljšajo, stiske med zdravstvenimi delavci so velike.

Škoda na vseh oddelkih

Kolateralna škoda, ki nastaja zaradi epidemije koronavirusa se pozna na domala vseh oddelkih UKC Maribor. 

Po oceni, ki so jo pripravili, bo v tednu od 17. do 24. septembra odpadlo »približno 180 do 200 operativnih posegov, 64 ambulantnih operativnih posegov, več kot 2000 ambulantnih posegov,« je danes pojasnil Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor.

Gre za okvirno oceno, saj ne morejo natančno napovedati, kako se bodo stvari odvijale, saj 60 covid bolnikov zahteva prerazporeditev kadra, »ki ga mi od nikoder ne moremo vzet,« še pravi Vogrin.

Več kot 40 zdravnikov in 200 medicinskih sester razporejenih na covid oddelek

V mariborskem UKC je sicer že več kot 40 zdravnikov in 200 medicinskih sester razporejenih na covid oddelkih, kar pomeni, da manjkajo na drugih oddelkih, kjer bolnikov ne morejo obravnavati.

»So bili naši bolniki v času te koronakrize nekako potisnjeni na stranski tir, kar je še dodatno poslabšalo čakalne dobe na ortopediji. Naš oddelek, ki sicer šteje 52 ljudi je bil zaradi potrebe covid bolnikov kadrovsko in prostorsko močno prizadet,« dodaja Andrej Moličnik, predstojnik Oddelka za ortopedijo.

Zato se povečuje število bolnikov, ki čakajo na ortopedski poseg. Porast takšnih bolnikov je več kot tretjinski, »na današnji dan čaka v naših čakalnih vrstah več kot 1000 bolnikov več, kakor pa na zadnji dan pred epidemijo,« razlaga Moličnik in dodaja, da je zaskrbljujoče predvsem to, da je od teh bolnikov več kot polovica takšnih, ki so v čakalnih vrstah nedopustno dolgo.

Podobne razmere, če ne še slabše so tudi na oddelku za rehabilitacijo, kjer sprejemamo zgolj operirane in sveža stanja. Vsi kroniki in druga ne urgenta stanja pa več ne obravnavajo. 

Velike stiske med zdravstvenimi delavci

Stiska zdravstvenih delavcev na področjih, kjer se to na prvi pogled ne vidi, je velika.

»Koronakriza je oddaljila zdravstvene delavce na teh področjih in jih premestila tako rekoč na covid delovišča, kjer so se morali soočati s povsem drugo patologijo, ki je nikoli niso obravnavali. Hkrati pa so zapuščali svoje bolnike in jih niso mogli zdraviti v tem času. Skratka to so izjemne stiske,« razlaga Vogrin.

Delujejo vsi oddelki, vendar v zmanjšanem obsegu

Vendar pa kljub vsemu dodaja, da so v UKC Maribor dobro pripravljeni na četrti val. 90 odstotkov vseh obravnav v bolnišnici v tem trenutku poteka normalno, približno deset odstotkov pa je namenjeno za covid paciente. 

»Vsi oddelki delujejo, ampak v nekoliko zmanjšanem obsegu.«

V UKC Maribor je v času epidemije, torej v letu in pol bilo odpovedanih okoli 6000 operacij. Stiske med zdravstvenimi delavci so velike, zato si vsi želijo, da bi bilo te krize čim prej konec.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BorutVerzel (nepreverjen)

STISKE ZAPOSLENIH???? A se šalite ali ste znoreli do konca?! Kaj pa stiske BOLNIH, ki ne pridejo do svojih pregledov, operacij, zdravljenj?? Ker bolnica ni plačana za njih z bonusi z razliko od “kovidnih” bolnikov? Sramota. Ti delavci živijo od denarja ljudi, katerim zdaj zavračajo zdravljenje!

Rival (nepreverjen)

Mater da lahko 50 pacientov covida zaustavi 12 nadstropno stolpnico pa še okoli so stavbe. Ja pa niste normalni.

Surfeiter (nepreverjen)

Dajte raje napisat ali se po privatnih klinikah odpovedujejo operacije kjer operirajo ti isti zdravniki! Malo morgen!

avokado (nepreverjen)

Delajo na polno povsod samo v Ambulanto kjer jo plačujejo državljani ne...žalostno prej bom umrl od raka kot covida!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

avokado (nepreverjen)

Zakaj bi delali, če imajo brez dela višjo plačo in dodatek k honorarju ?

Starejše novice