Stanje se v nekaterih domovi se izboljšuje, kaj obiski pomenijo za 'varnost'?

Po izbruhih koronavirusa v domovih za starejše se sedaj stanje v nekaterih domovih počasi izboljšuje, v drugih jim je tega sovražnika že čisto uspelo premagati.

To je med drugim uspelo tudi starostnikom in zaposlenim v Centru za starejše Murska Sobota ter v enoti doma Elizabeta v Rogašovcih.

Vzpostavljena bela cona, ponovno omogočeni obiski

Prve okužbe v omenjenih enotah so imeli konec septembra in po dveh mesecih so jih v domu uspeli premagati. V obeh enotah je vzpostavljena bela cona, sprejemajo nove stanovalce, kot tudi izvajajo obiske domačih. 

»Vesela sem, da lahko po dolgem času obiščem sorodnike, da jim lahko kaj prinesem in jim s tem polepšam dni v domu,« pove Metka Jošar, ki se ravno odpravlja na obisk v dom. 

Se pa obiski še vedno vršijo po pravilih in pod nadzorom. Poleg upoštevanja preventivnih ukrepov, torej nošenja maske, razkuževanja rok in merjenja telesne temperature, so obiski razdeljeni na dva termina, in sicer dopoldanski in popoldanski termin, hkrati pa vsem priporočajo, da na obisk pride le ena zdrava oseba, ki se v domu pri sorodniku lahko zadrži zgolj pol ure

Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan

Okuženi le še dve stanovalki

Že skoraj tri tedne stike z domačimi omogočajo v Domu starejših občanov Tezno, ki imajo trenutno okuženi le še dve stanovalki. Kontakti sicer potekajo preko stekla, a so stanovalci, kljub temu da ne morejo začutiti objemov najbližjih, izredno veseli pogovorov pogovorov in pristnih nasmehov. 

»Kontakti potekajo preko stekla, ampak so zelo blizu, lahko snamejo maske in vidijo nasmehe. Pripravili smo tak telefon na prav poseben način. Na eni strani dvigneš telefon, na drugi strani pa telefon zazvoni, tako da oni dejansko komunicirajo preko telefonske slušalke. Tako da ti stiki so mogoči in jih izvajamo za stanovalce, ki to mentalno in fizično zmorejo. Za stanovalce, ki pa takšne oblike komuniciranja ne bi zmogli, pa omogočimo tudi obiske v njihovih sobah, ampak v tem primeru svojce opremimo z varovalno opremo,« pojasnjuje Jasna Canjko, direktorica Doma starejših občanov Tezno.

Kot še dodaja direktorica doma, morajo biti predvsem zaposleni pri njih izjemno previdni, saj je v domu bilo do zdaj okužena le slaba tretjina stanovalcev ter šestina vseh zaposlenih. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice