Pravijo, da na mladih svet stoji. Toda po kakšnih navadah živijo in katerim vrednotam sledijo današnji mladi?

Oblikovanje življenjskih stilov je poglavitna značilnost sodobnega sveta. Stilizacija je način, kako živeti neko življenjsko zgodbo. Ni nekaj, kar potrebujemo za preživetje, ampak nekaj, kar nujno potrebujemo za svojo samopodobo.

Vrednote so prepričanja, ki so vezane na čustva, in v neki družbi služijo kot standardi ali merila. Še več, vrednota mora biti aktivna, da lahko vpliva na vedenje posameznika.

Med mladimi je moč zaznati porast različnih oblik prostovoljstva

Socialna psihologinja Mirjana Nastran Ule, ki raziskuje mladino in vrednote, meni, »da je danes za mlade značilen dokaj neorganiziran, spremenljiv in praviloma nehierarhiziran sklop vrednot, ciljev, idealov. Mladi so pričeli zopet sprejemati vrednote odraslih za svoje«.

28-letna prostovoljka, Mariborčanka Ana Potočnik pravi, da ji največ pomenita iskrenost in poštenost. »Mislim pa, da smo mladi preveč prilagodljivi in s tem posledično jemljemo neke vrednote za svoje, a le v želji po sprejetosti v širšo družbo,« pojasnjuje Ana.

Upoštevajoč vse družbene spremembe in dejavnike lahko govorimo o prevladujočem življenjskem stilu mladih v 21. stoletju, za katerega bi naj bil po evropskem poročilu Življenjski slog mladih iz leta 2004 značilen predvsem umik v zasebnost, pojavljajo se naslednji trendi – vse bolj pasivna in uniformirana miselna dejavnost, nezdrave navade, tehnologija in porast sedečega načina življenja, neprimerno prehranjevanje, pogosto uživanje opojnih snovi …

Šolska pedagoginja Ksenija Domiter Protner na to komentira: »Življenjski stil sodobne generacije v je res močno zaznamovan in prežet z uporabo računalniške tehnologije, spleta. Vendar raziskave mladine, ki so bile opravljene v zadnjih letih, kažejo tudi na ponovni porast športne aktivnosti študentov ter različnih oblik prostovoljstva.«

Mladim Mariborčanom najpomembnejše zdravje

Anketa Univerze v Mariboru iz leta 2015 je preverjala, kako sodobna mladina v starosti od 20 do 30 let živi svoje vrednote in kakšen stil življenja prakticira.

Veliko anketiranih mariborskih študentov navaja, da jim ni v interesu imeti moči nad drugimi, biti avtoriteta, voditelj in da ne čutijo zanimanja za tradicionalne vrednote (vezanost in odgovornost do skupnosti, obiskovanje cerkve ipd.).

Izkazalo se je, da so mladini veliki bolj pomembne naslednje vrednote: zdravje, sledi prijateljstvo, živeti v miru s seboj in red v družbi. Zanimive so jim tudi vrednote, kot so finančne in materialne dobrine (denar, hiša, avto), športno udejstvovanje, vznemirljivo življenje in potovanja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice