Vlada RS bo odslej o situaciji glede epidemije koronavirusa poročala dvakrat dnevno, na dveh tiskovnih konferencah.

Tako pri nas, kot na ravni Evropske unije, že dalj časa poteka razprava o spremenjenem načinu testiranja. Razprava gre v smer zagotovitve bolj učinkovitega in hitrejšega testiranja, tudi s pomočjo antigenskih testov oziroma hitrih testov.

"Slovenija se je znašla v močnem valu epidemije koronavirusa. Številni bolniki potrebujejo nujno pomoč. Ne glede na naša opozorila, je situacija zelo posebna in težavna za obvladovanje, kar pa ne pomeni, da ne uspevamo dobro obravnavati pacientov. Želimo si, da ukrepi, ki jih sprejema država, začnejo delovati. Verjamem, da nam lahko uspe zajeziti drugi val, to smo dokazali že v prvem valu," je uvodoma povedala Bojana Beović, vodja strokovne posvetovalne skupine pri MZ.

Zaskbljujoče je število obolelih, posebej tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Presegli smo 600 bolnikov v bolnišnicah, 99 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Kot pravi bomo imeli čez nekaj dni že tisoč ljudi v bolnišnicah, čeprav bodo ukrepi že prejeli.

"Kar skrbi je tudi veliko število pozitivnih in velik delež pozitivnih, kar je ogromno breme okužbe v Sloveniji. Okužena je nekako ena oseba na 33. Na eni strani se zelo dolgo čaka, da oseba pride do točke, kjer bodo odvzeli bris. V večini Slovenije se čaka nekaj dni, veliko število testov pomeni, da niso narejene raziskave pri ljudeh, ki to nujno potrebujejo".

Zaradi obsežnega dela so iskali način, kako zagotoviti, da pridejo do testa tisti, ki ga nujno potrebujejo. Zato so pri novih priporočilih sledili dvema načeloma. 

"Potrebujemo opravljen test pri ljudeh, ki so oboleli za koronavirusom in pri katerih se pričakuje, da bodo imeli hujši potek. Drugi pa je epiemiološki razlog, torej ljudje, ki so v stiku z bolj ranljivimi ali pa so v stiku s številnimi ljudmi. Na ta način bo število testov manjše. Presoja, koga  poslati na test in koga ne, pa je še vedno zdravnikova".

Hitri testi manj zanesljivi, a dajo pomembne informacije

Na tiskovni konferenci je medije nagovoril tudi Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Ta pravi, da smo prišli do meje, ko je situacija nevzdržna, tudi testiranje na tak način je nevzdržno.

"Na vstopnih točkah je testirana večina, ki ne bi potrebovala test. Hitri testi za razliko od trenutnih testov ne dokazujejo genoma virusa, ampak njegove fizične delčke, ki jih tak test zazna. Z veseljem lahko rečem, da so ti testi že na voljo, eni že z dobrimi referencami". 

Kot pravi, prihajajo testi, ki bodo dosegljivi vsem zdravstvenim ustanovam, ki imajo svoje laboratorije in uporabljajo stroje, ki so že na voljo ter bodo omogočali večje število testiranj.

"Rezultati testov bodo na voljo v krajšem času, lahko že znotraj ene ali dveh ur. Možno bo povečati število testiranj". 

Hitri testi naj bi bili široko dostopni, Petrovec jih vidi predvsem znotraj zdravstvenih domov, saj je potrebno zagotoviti mininalne pogoje za opravljanje in poročanje rezultatov.

"Hitri testi imajo pomembno sporočilo, ki ga morajo dobiti klinik in epidemiološka služba. Bo treba test potrditi? Ta test ni potrditev, niti ovrženje diagnostike, lahko pa da pomembne indice, ki veliko povedo," zaključi Petrovec.

Beovićeva ob tem dodaja, da dodatnih ukrepov ne bodo predlagali. Potrebno je najprej videti, kako bodo prijeli zadnji sprejeti ukrepi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice