Letos bosta na ČuzaFeštu pred zapornike stopila sodelujoča kantavtorja Tadej Vesenjak in Andrej Černelč.

Leta 2014 je Kulturno-umetniško društvo SOS v sodelovanju z društvom Glas podzemlja in ZPKZ Maribor organiziralo ČuzaFešt, koncert, namenjen zapornikom in pripornikom mariborskih zaporov. Zaradi njegove dosedanje uspešnosti pa bo tako letos, 11. novembra, v dvorani mariborskega zapora, potekal že četrtič. 

Namen ČuzaFešta je popestriti prostočasne aktivnosti zaprtih oseb in jim s koncertom pričarati predvsem drugačno preživljanje časa. Z glasbo tako skušajo zgraditi prijaznejšo podobo življenja zaprtih in vključiti stigmatizirane družbene skupine, med drugim pa tudi menijo, da je dobro krepiti sodelovanje z Zavodi za prestajanje kazni zapora.

Pred zapornike stopilo že precej znanih nastopajočih ...

Do sedaj so k projektu pristopili priznani glasbeniki, kot so Emkej, DJ Splif, Bilbi, Bro, Tadiman in Jerry Mažgon, letos pa bosta pred »v čuzo« povabljena kantavtorja Tadej Vesenjak in Andrej Černelč.

Vesenjak je prleški kantavtor z različno tematsko obarvanimi besedili, ki jih dopolnjuje mešanica folka in bluesa z močnim rokovskim pridihom in občasnimi reggae izpadi. Je en bolj prepoznavnih etno kantavtorjev, ki je do sedaj izdal že dva albuma.

Drugi nastopajoči Černelč pa je igral v več bendih, napisal nekaj (tudi nagrajenih) kratkih zgodb, se udeleževal igralskih in filmskih delavnic, sodeloval pri nastanku kratkih filmov in videospotov ter več let ko spiker in avtor oddaj deloval na Mariborskem radiu študent, letos pa se bo predstavil s svojo prvo malo ploščo Vzorci. 

Poročila Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor pravi ...

Organizatorji poročajo o dosedaj odlično izvedenih projektih, saj so dosedanji ČuzaFešti organizacijsko in varnostno potekali na visokem nivoju, brez negativnih posebnosti; zaporniki pa so se vedli disciplinirano, sproščeno in v kulturnem duhu. Same prireditve so potekala na bazi prostovoljstva, vendar pa so bile nekaj posebnega tudi za nastopajoče, ki se s tovrstnimi nastopi zagotovo ne soočajo vsakodnevno. Tako so bili zadovoljni tudi varovanci ZPKZ Maribor, saj jim je čas minil hitro in popestreno. 

FOTO: Facebook profil ČuzaFešt (Igor Unuk)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice