Luna bo v prihodnjih dneh vsaj dvakrat opozorila nase. Prvič že z delnim Luninim mrkom jutri zvečer, le nekaj dni zatem pa bo minilo 50 let od enega najveličastnejših dosežkov naše civilizacije - prvega pristanka človeka na Luni.

Jutri zvečer med 21.45 in 1.30 ponoči bo na platoju pred Filozofsko fakulteto Maribor Astronomsko društvo Orion organiziralo javno opazovanje delnega Luninega mrka.

Pojav Luninega mrka je vezan na značilno medsebojno lego Sonca, Lune in Zemlje, pri čemer se Zemlja nahaja točno med Soncem in Luno in se zato Luna znajde v Zemljini senci. Lunino fazo pri kateri se to lahko zgodi imenujemo ščip ali polna Luna.

Vrhunec ob pol polnoči

Luna bo jutri zvečer pri nas vzšla ob 20.39 po srednjeevropskem poletnem času in bo v Zemljino polsenco začela prehajati ob 20.42, vendar s prostim očesom polsenčnega Luninega mrka ne bomo zaznali, pojasnjujejo v Astronomskem društvu Orion. Vidni del delnega Luninega mrka, ko bo Luna začela prehajati v Zemljino senco, se bo začel ob 22.01.

Vrhunec delnega Luninega mrka bo nastopil ob 23.30. Takrat bo dobrih 65 odstotkov Luninega premera zašel v Zemljino senco, v vabilu pojasnjuje Igor Žiberna.

Javno opazovanje se bo začelo ob 21:45, ko bosta poleg Lune na nebu lepo vidna še Jupiter in Saturn. Tako delni Lunin mrk kot oba planeta bo mogoče fotografirati skozi društvene teleskope s pametnimi telefoni ter Canonovimi in Nikonovimi DSLR fotoaparati.

Navodila za samostojno opazovanje

Tokratni delni Lunin mrk se bo končal ob 1. uri ponoči. V Astronomskem društvu Orion so pripravili tudi navodila za vse tiste, ki bodo mrk opazovali samostojno.

»Ob začetku delnega Luninega mrka bo višina Lune 10° nad matematičnim obzorjem in na jugovzhodni strani neba, ob maksimumu mrka 18° nad obzorjem in na jugovzhodu, ob koncu mrka pa na višini 21° in na južni strani neba. Vsekakor bo koristno izbrati opazovališče, ki med jugovzhodom in jugom nima večjih ovir na obzorju,« svetujejo.

Letošnji delni Lunin mrk bo najlepše viden na območju Afrike, nad osrednjo in zahodno Azijo in v večjem delu Evrope. Slovenija se nahaja na skrajnem zahodnem delu območja vidnosti vseh faz mrka, zato bo časovno okno med vzidom Lune in nastopom polsenčne faze pri nas le nekajminutno.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zedinjena slovenija (nepreverjen)

Maribor je mrknil pred slabimi 30 leti, o kakšnem svitu ni ne duha ne sluha !

Starejše novice