Vir: spletna stran Prostofer
V Mariboru bo v juniju zaživel projekt Prostofer, ki bo socialno šibkim starejšim nudil brezplačne prevoze. Koristili jih bodo lahko od ponedeljka do petka, pa naj gre za obisk zdravnika, nakup kruha v trgovini ali za obisk pokopališča.

Prostofer, skovanka iz fraze 'prostovoljni šofer', je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt zavoda Zlata mreža za mobilnost starejših.

Projekt povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo ali ne morejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. 

Projekt že vključuje 86 občin, v juniju pa zaživel tudi v Mariboru.

»Gre za projekt, za katerega smo si v Mestni občini v tem mandatu prizadevali že od vsega začetka,« razlaga Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor. Pri tem dodaja, da starejši sodijo med ranljive skupine in zato potrebujejo posebno obravnavo. 

Maribor je največja občina, ki bo vključena v projekt. Da gre za pomembni projekt za starejše na območju Maribora, poudarja tudi mestna svetnica Jelka Kolmanič, saj ima po njenih besedah mesto največji delež starejše populacije.

»Maribor je eno izmed večjih mest, ki ima največje število starejših od 65 let. In sicer kar 23 odstotkov,« poudarja Kolmanič.

Prevozi v trgovino, za obisk svojcev ali pregled pri zdravniku

Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa je to za številne prevelik strošek.

»Tukaj vozimo predvsem tiste občane, ki nimajo svojcev, ki bi jih lahko peljali, nimajo svojih vozil, so tudi morda nekoliko težje gibalno sposobni, ali pa so prejemniki socialnih prejemkov, ki jim strošek taksija ali avtobusne vozovnice predstavlja težavo,« razlaga Miha Bogataj, direktor zavoda Zlata mreža.

Pri tem dodaja, da so zato prevoze razdelili v tri prioritetne sklope. Zagotavljajo namreč prevoze na področju zdravstva, na primer prevoz v bolnišnico ali lekarno, na področju javnega značaja, kot so obisk občine, pošte ali upravne enote, v zadnjem sklopu pa so vključeni tudi prevozi v trgovino, dom upokojencev, obisk svojcev ali na pokopališče. 

»Gre za humanitarni projekt in pomoč tem ljudem, ki so res pomoči potrebni,« še dodaja Bogataj.

Prevozi od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro

Brezplačni prevoz lahko od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro naročijo osebe, ki so starejše od 65 let in ne vozijo same, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke.

Pa tudi osebe, ki živijo na območjih s slabimi povezavami javnega prevoza, ter invalidi ter osebe s posebnimi potrebami, ki pri prevozu potrebujejo ob sebi spremljevalca.

Prostofer ima enotni klicni center, ki deluje na brezplačni telefonski številki 080 10 10. Posamezniki, ki bi želeli naročiti prevoz, morajo to storiti vsaj tri dni prej.

V komunikacijskem centru nato zabeležijo posameznikove podatke in lokacijo prevoza. 

Zemljevid vključenih občin v projekt Prostofer (vir: Prostofer).

Prijavljenih 11 prostovoljcev, želeli bi si jih še več

Mestna občina Maribor je v ta namen za začetek oziroma zagon projekta zagotovila dve električni vozili.

Sredstva so pri tem na občini zagotovili iz proračuna, zraven nakupa električnih vozil pa bo občina na letni ravni zavodu Zlata mreža plačala 18 tisoč evrov za upravljanje klicnega centra.

Prostovoljci na drugi strani niso plačani, gre namreč za prostovoljski projekt, so pa nagrajeni. Trenutno je v Mariboru prijavljenih 11 prostovoljcev, na občini pa bi radi zagotovili še večje število teh.

Tako pozivajo vse posameznike, ki bi se v Mariboru radi vključili v projekt Prostofer, da se obrnejo na Lilijano Zorko, vodjo Sektorja za zdravstvo in socialno varstvo na Mesni občini Maribor oziroma na njen elektronski naslov [email protected].

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Z darili recimo avto lahko uporabljaš v svoje namene'ti bi bilo fer.

Majvan (nepreverjen)

Očitno ti je koncept prostovoljstva popolna tuj.

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Majvan (nepreverjen)

*popolnoma

In reply to by Majvan (nepreverjen)

Starejše novice