V Mariboru že vse od leta 2007 obstaja pokopališče za male živali. Kakšni so pogoji in možnosti?

Naši domači ljubljenci so naši zvesti prijatelji in enakopravni družinski člani. In ko odbije tisti čas, ko nas zapustijo, ni bolečina prav nič manjša. Ublaži pa jo lahko le čas.

In ker se radi dostojno poslovimo, se je leta 2007 Pogrebno podjetje Maribor v neposredni bližini pokopališča Dobrava na območju vrtnarije Dobrava odločilo urediti posebno mesto spomina, v katerem se lahko skrbniki v naravnem okolju na primeren način poslovijo od svojih ljubljenčkov in prihajajo obujat spomine na prijetne trenutke.

»Grobovi so mali, srednji in veliki, ki pa imajo enotno obliko nagrobnih spomenikov. Prostora je veliko, nadaljnje širitve bodo skladne z zasnovo (koncentrični krogi),« pojasnjujejo za Mariborinfo pri Pogrebnem podjetju Maribor.

Na pokopališču za male živali se lahko pokopljejo tako psi in domače mačke, kot tudi domače ptice, male glodavce, terarijske, akvarijske in druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, rekreacijo, varstvo in pomoč človeku. Do letošnjega leta je bilo skupno pokopanih 56 živali, od tega hrček, devet mačk, ostalo pa psi.

»Ljudje se odločajo za pokop hišnega ljubljenca iz različnih razlogov. Nekateri iz notranje potrebe po določenem mestu, ki jim bo vedno omogočal spomine na ljubljeno žival in se na pokopališče redno vračajo. V drugo skupino pa spadajo ljudje, ki želijo le dostojen pokop svoje hišne živali,« pojasnjuje mariborsko pogrebno podjetje.

Kaj storiti ob izgubi hišnega ljubljenca?

Najprej je treba smrt prijaviti, saj je na omenjenem pokopališču potrebno dovoljenje za pokop, ki ga po pregledu preminule živali izda izbrani veterinar. Veterinarske preglede trupov malih živali opravljajo na zahtevo imetnika živali verificirane veterinarske organizacije.

Prevoz in pokop poginule živali se mora opraviti v štiriindvajsetih, v času poletja pa v dvanajstih urah. V primeru hrambe živali v ustrezni hladilnici se prevoz opravi po dogovoru. Za prevoz živali do Pogrebnega podjetja Maribor oziroma vrtnarije Dobrava poskrbi imetnik živali sam.  

Obstaja tudi alternativna možnost shranjevanja pepela, in sicer v žari. Pogrebno podjetje Maribor v sodelovanju z različnimi krematoriji v Sloveniji in Avstriji ponuja možnost upepelitve malih živali in shranjevanja pepela v žari. Pri pokopu z žaro je na voljo pokop v individualno grobno mesto ter anonimni pokop, kjer se na posebej določenem mestu opravi raztros pepela.

Najemno obdobje traja 10 let, minimalna doba je 5 let. Najemno obdobje se lahko podaljša. V primeru pokopa z žaro je najemno obdobje 5 let. Cena najema grobnega mesta je 30 evrov na leto in se poravna vnaprej. V najemnini je všteto vodenje evidence, urejanje pokopališča, vzdrževanje grobnega mesta in nasadov.

Pogreb prilagojen naročniku

Pogrebna slovesnost se v celoti prilagodi željam in potrebam naročnika.  Lahko vključuje tudi govore in glasbeno spremljavo, osnovne storitve pa zajemajo: prevzem živali v nepropustni vreči, položitev v krsto ali škatlo (večina pokopov je v vrečah), izkop jame, pogrebno slovesnost, položitev v jamo, pokop in prvo ureditev groba.

Kdaj pokop ni dovoljen?

Pogreb oziroma pokop ni dovoljen v primeru suma prisotnosti kužne bolezni, zato se lahko izvede le z dovoljenjem za pokop, ki se ga prejme od veterinarske organizacije. Cena pokopa je odvisna od velikosti živali in tudi od vrste pogreba (klasični ali žarni), in znaša od 150 evrov dalje.  

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jaja (nepreverjen)

To pokopalisce je sramota. Ze dostop je skozi goscavo po gramozu. Na samem prostoru pa veliki nered. Vsaj pokosili bi lahko travo. Nasada, o katerem je govora se nikoli nisem videl! Pojdite si pogledat tuja zivalska pokopalisca. Na sreco je se drugi ponudnik, ki ve kako se stvari streze. Cremona poskrbi za prevoz zivali od veterinarja do krematorija in tudi žarico dobiš domov. Lahko v okrasni žari z napisom imena ali pa v žari, ki je pripravljena za pokop ali raztros. Dobiš tudi certifikat, da je v žari samo tvoja žival. Z njimi sem bil izredno zadovoljen. Svoje živali ne bi nikoli pokopal na tako zanemarjenem pokopaliscu!

Starejše novice