Nigrad bo zaradi pojavljanja glodavcev danes in jutri na območju Mestne občine Maribor ter občin Hoče - Slivnica in Miklavž na Dravskem polju opravili deratizacijo kanalizacije.

Kot so sporočili, bo deratizacijo s parafinskimi bloki po naročilu Nigrada izvedlo podjetje Saniteh. Ker gre za nevaren izdelek, veljajo zanj ukrepi ravnanja s posebno pozornostjo: »Nepooblaščene osebe pozivamo, naj spoštujejo označeno območje deratizacije in se izognejo vsakršnemu stiku z deratizacijskim sredstvom, to je trdnim blokom rdeče barve z vonjem po parafinu.«

V kolikor pride do stika, veljajo splošni ukrepi za prvo pomoč.

Splošni ukrepi: Pri sumu na zastrupitev takoj pokličite zdravnika. Pokažite mu embalažo, etiketo ali varnostni list. Prizadeta oseba naj miruje, zagotovimo osnovne življenjske funkcije.

Zaužitje: Takoj se posvetujte z zdravnikom. Posredujte mu navedbe iz etikete. Prizadetemu izperite usta z vodo. Ne izzivajte bruhanja, razen če tako svetuje zdravnik.

Stik s kožo: Odstranite vso umazano obleko. Kožo temeljito umijte z milom in vodo. Če se pojavijo simptomi, se posvetujte z zdravnikom.

Stik z očmi: Odstranite kontaktne leče. S palcem in kazalcem razprite očesni veki ter oko temeljito izperite s čisto vodo. Če draženje ne mine, se posvetujte z zdravnikom ali okulistom.

Vdihavanje: Prizadeto osebo umaknite iz kontaminiranega območja na svež zrak. Če se pojavijo simptomi, se posvetujte z zdravnikom.

Simptomi zastrupitve so utrujenost, glavobol, občutek žeje, bledica, znojenje, pospešeno dihanje, nejasne bolečine v trebuhu in slabost kot posledica notranjih in zunanjih krvavitev - iz nosu , dlesni, prebavil, sečil in rodil, v podkožje, v najhujših primerih krvavitev v možgane in druge organe.

Po zaužitju se antikoagulantni učinek pokaže šele po 12 do 18 urah, prvi simptomi zastrupitve, torej krvavitve, pa po latentni dobi štirih dni. Pri vsakem zaužitju sredstva je potrebno spremljati vrednost protrombinskega časa v krvi.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sendvić in šal (nepreverjen)

Največ jih je na občini in sodišču.

Starejše novice