Ministrstvo na območju Maribora išče prostore za namestitev beguncev, v javnem razpisu pa niza številne podrobnosti.

Ministrstvo za notranje zadeve zbira ponudbe za najem opremljenih prostorov za nastanitev oseb z mednarodno zaščito. Iščejo opremljene prostore na območju Mestne občine Maribor za najmanj 45 in največ 60 oseb na okvirni površini med 400 in 600 kvadratnimi metri. Opremljene prostore bi ministrstvo najelo za obdobje dveh let z možnostjo podaljšanja. Eden izmed pogojev so tudi parkirna mesta - ob najemu želijo obvezno imeti na voljo brezplačno uporabo najmanj enega parkirnega mesta. A to še ni vse.

Zanimive podrobnosti razpisne dokumentacije

Ministrstvo je glede najema prostorov veliko bolj izbirčno, kot se zdi na prvi pogled. Na primer glede dostopa v prostor. Če gre za prostore v sklopu večjega objekta, v katerem so nameščene tudi tretje osebe, ministrstvo zahteva ločen vhod v prostore za begunce. "Zagotovljena mora biti možnost zaklepanja ločenega vhoda," še piše. Poleg TV istalacije in zagotovljenega priklopa na internet, mora ponudnik na oknih zagotoviti še zatemnitev. In ne, zavesa ne zadošča. Kjer bodo begunci nastanjeni, pa mora biti tudi prostor za najmanj 20 koles in stojala za njihovo parkiranje.

Ali bi en štedilnik manj kaj spremenil?

Tudi opremljenost kuhinjskih prostorev je natančno določena. Za 45 oseb morata biti zagotovljena en ali dva kuhinjska prostora, skupno vsaj šest štedilnikov, tri pomivalna korita z odcejevalnikom za vodo, najmanj dve jedilni mizi in osem stolov. "Vsak štedilnik ima štiri kuhalne plošče in pečico. Za vsakih nadaljnih sedem oseb je potrebno zagotoviti en štedilnik, korito in odcejevalnik. V primeru ponujenih skupno 60 ležišč se zagotovi še dodatna jedilna miza s 4 stoli," smo še zasledili v javnem razpisu.

Ministrstvo bo pokrilo tudi vse obratovalne stroške, torej stroške električne energije, vodarine, odvoza smeti, ogrevanja ... Na izbor pa bodo vplivali tudi nižja mesečna najemnina ter oddaljenost od Integracijske hiše v Mariboru. Več o razpisu pa tukaj.

Se bodo opogumili gostinci?

Država je že v začetku leta napovedala, da bo begunce nameščala v zasebne nastanitvene kapacitete, v kolikor bodo namestitvene kapacitete v lasti države prepolne. Avstrija jih že lep čas namešča tudi v zasebnih nastanitvah. In zanje seveda tudi plača. Le lučaj od slovenske meje, v kraju Feldbach so prosilci za azil med drugim nastanjeni v nekdanjem gostišču Tafelspitz. Propadli gostinec je namreč sprejel okrog 65 azilantov, ki so nastanjeni v njegovih prostorih, se učijo jezika in pripravljajo na integracijo v družbo. Za vsako posteljo država gostincu plača 12 evrov na dan, tako da le s posteljami dnevno zasluži 780 evrov. Bo zaslužek zadišal tudi našim gostincem ali jih bodo strogi pogoji najema odvrnili?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice