Univerza v Mariboru s partnerji načrtuje vzpostavitev nacionalnega superračunalniškega centra, katerega zmogljivosti bodo svetovno primerljive.

V okviru projekta HPC RIVR je zanj pridobila evropska in nacionalna sredstva ter če bo šlo vse po načrtih, ga bodo zagnali že leta 2020, poroča STA. Prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Zoran Ren je prepričan, da bo krepitev računalniških zmogljivosti z multiplikativnimi učinki pomembno prispevala tako k razvoju superračunalniške stroke in raziskavam na številnih znanstvenih področjih kot tudi gospodarstvu.

»S takšnim superračunalniškim sistemom bomo prispevali na primer k natančnejšemu predvidevanju vremenskih pojavov, simuliranju družbenih pojavov, optimizaciji posameznih izdelkov, simulacijam fizike osnovnih delcev, razvoju kripto-tehnologij, globokega učenja, umetne inteligence in podobno. Doslej smo morali zahtevnejše izračune izvajati z uporabo superračunalniških sistemov v tujini,« povzema njegove besede STA.

Bil bi 23. najzmogljivejši v Evropi

Moči so združili z Institutom informacijskih znanosti (IZUM) in Fakulteto za informacijske študijske v Novem mestu (FIŠ).Trenutno ima najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji zmogljivost okoli 38 teraFLOP/s in je v lasti zasebnega podjetja. Z novim izdelkom bodo vzpostavili zmogljivost najmanj 1,5 petaFLOP/s s podatkovnim poljem zmogljivosti najmanj 22 PB.

Če bi ta računalnik postavili danes, bi bil 23. najzmogljivejši v Evropi in 90. na svetu, je pojasnil Ren. Projekt je ocenjen na 20 milijonov evrov, od tega bi šlo 16,5 milijona evrov za nabavo visoko zmogljive računalniške opreme.

Superračunalnik bo nameščen v objektu IZUM v Mariboru, ki razpolaga z ustreznim prostorom in potrebno tehnološko infrastrukturo, saj so ga nedavno celovito sanirali in dogradili. To pa za IZUM pomeni, da bodo gostili superračunalnik nacionalnega pomena in digitalni repozitorij znanstvenih podatkov v Sloveniji, kar dolgoročno predstavlja bistveno spremembo njihovega delovanja.

Prototipni superračunalnik že v prihodnjih mesecih

V prihodnjih nekaj mesecih bo v okviru Računalniškega centra Univerze v Mariboru najprej vzpostavljen prototipni superračunalnik zmogljivosti 220 teraFLOP/s, ki bo namenjen razvoju in testiranju ustreznih, predvsem programskih rešitev za delovanje osrednjega superračunalnika. Ne želijo namreč hiteti z nakupom opreme za osrednji superračunalniški sistem, saj je tehnološki razvoj na tem področju zelo hiter.

Sistema tako ne bodo kupili na ključ, temveč ga naredili po lastni arhitekturni zasnovi. Potrebno znanje so pridobili pri razvoju manjših superračunalniških sistemih. Deloval bo po načelu odprtega dostopa, da ga bodo lahko primarno uporabljali raziskovalci na javnih raziskovalnih institucijah, v manjšem deležu pa tudi zunanji uporabniki, na primer podjetja. 

S projektom je predvidenih tudi 30 novih zaposlitev razvojnih inženirjev na UM, IZUM in FIŠ.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice