Po kar nekaj let trajajoči krizi se tudi štajerski nepremičninski trg prebuja. Podatki in izkušnje nepremičninskih agencij kažejo porast prodaje vseh vrst nepremičnin v primerjavi z letom poprej.

Tako kot po vsej Sloveniji je tudi na Štajerskem prebujanje nepremičninskega trga precej močno opazno. Streho nad glavo iščejo tako mladi, ki jih zanima nakup prvega stanovanja, kot tudi starejši, ki bi staro stanovanje zamenjali za manjše, pojasnjuje direktor mariborske nepremičninske agencije INSA nepremičnine Branko Potočnik

»Največ je povpraševanja po stanovanjih, to so manjša stanovanja, ki so primerna tudi kot investicija za oddajanje recimo. Tudi investitorji so se prebudili in ugotavljajo, da je bistveno boljše in bolj varno imeti naložbo v nepremičnini, kot pa v delnicah ali drugih variantah. Poleg teh pa so še vsi ostali, ki potrebujejo stanovanje za svoj življenjski cikel,« pravi Branko.

Maribor potrebuje stanovanja

Toda nepremičninski trg v Mariboru glede na povpraševanje ni dovolj velik. »V Mariboru imamo to težavo, da ni na voljo veliko nepremičnin. Razumljivo. Od leta 2009 naprej se v Mariboru praktično nič novega ni zgradilo, to se sedaj pozna na trgu in zato je bistveno večje povpraševanje po sekundarnih nepremičninah, torej rabljenih nepremičninah, kot pa bi to bilo sicer,« po izkušnjah sodeč ocenjuje Potočnik.

Novogradnje v Mariboru so precej dobrodošle, trg bi jih razgrabil, ugotavljajo v nepremičninski agenciji INSA nepremičnine: »Konkretno številko bi zelo težko rekel, ampak mislim, da bi Maribor prenesel brez kakršnih koli težav kar preko 200 stanovanj, če bi se sedaj pojavile na trgu. Res pa je, da nekaj takega velikega vsaj zaenkrat ni načrtovanega oziroma ni v gradnji, kar je minus.«

Maribor zanimiv tudi za tujce

Ne le domač trg, Maribor je precej zanimiv tudi za ljudi iz tujine. Ti nepremičnino največkrat kupijo kot investicijo. »Opažamo, da se v zadnjem času pojavljajo tudi tujci, ki kupujejo v Sloveniji. Govorimo o nekaj primerih, ki so se zgodili konec lanskega leta, ko so kupili določene nepremičnine čisto kot investicijo pa tudi, da lahko pridejo na dopust.« A to še ni vse.

»Ugotavljamo, da bo bistveno večje povpraševanje, ko bo začela delovati Magna. Takrat bo veliko povpraševanje po najemih in tudi po novih stanovanjih,« še dodaja Potočnik in opozarja, da ne smemo pozabiti, kaj tako velik zaposlovalec prinaša v regijo.

INSA nepremičnine

Cene narasle tudi za 30 odstotkov

Cene na štajerskem trgu nepremičnin so bile sicer po besedah Potočnika na najnižji točki v letih 2014, 2015 in še 2016, postopoma glede na povpraševanje pa so se v zadnjem letu začele dvigovati: »Če gledamo od tistih najnižjih do tistih najvišjih vrednosti, je razlike tudi za 30 odstotkov. To sicer ne velja za vse nepremičnine, ampak predvsem za tiste na dobri lokaciji in z dobro razporeditvijo.«

Stanovanje v Mariboru na dobri lokaciji, ki je za povrh še dobro urejeno in s praktično razporeditvijo prostorov, lahko trg pograbi že v enem tednu ali slabem mesecu: »Pred kratkim smo prodali nepremičnine za pogodbenega partnerja po kar nekaj višji ceni, kot je bila tista izhodiščna cena. Zaradi tega, ker je bilo tako veliko povpraševanje.«

Kaj pa starejše hiše?

V Mariboru se na trgu pojavlja tudi precej rabljenih hiš, v obliki klasičnih kock, zgrajenih okoli leta 1980. 

»Te hiše imajo temu primerno ceno. Zakaj? Ker je treba v njih tudi nekaj vložiti, treba je nekaj iz njih narediti in ta vložek je kar precejšenj. Če ugotavljamo, da se novogradnje v zadnjem času pojavljajo za okoli 180.000 do 200.000 evrov, je cena teh starejših hiš takšna kot pač je. Na trgu torej od 70.000 pa do 120.000 evrov, odvisno od lokacije in trenutnega stanja,« še pojasnjuje Potočnik.

Preden se odločite za nakup nepremičnine, dobro premislite, kaj si želite in znotraj kakšnega cenovnega razpona si lahko privoščite nov dom. Sicer se lahko zgodi, da boste hitro razočarani. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.. ali pa .... (nepreverjen)

Starejše novice