Preverili smo, kam turiste vabita spletna portala TripAdvisor in Lonely Planet v Mariboru. Se strinjate z njunimi predlogi?

Drugo največje slovensko mesto je znano po bujnih zelenih gozdovih, sončnih vinorodnih gričih, bogati dediščini in izjemni vinski tradiciji, katere simbol je najstarejša trta na svetu. Mesto ob reki Dravi z osmimi mostovi, tri tisočletno kulturno zgodovino, srednjeveškim pridihom in zelenim Pohorjem je za mlade še kako zanimivo. Ogledamo si ga lahko z vožnjo s tradicionalnim splavom ali Dravsko vilo po Dravi, lahko se peljemo po panoramski vožnji z vlakcem Jurček, se sprehodimo med starimi, ozkimi uličicami ali se s kolesom podamo na panoramsko vožnjo po okoliških razglednih točkah. 

Znamenitosti, ki jih turisti v našem mestu najpogosteje obiskujejo so: Stara trta s Hišo Stare trte, mestni trgi: Grajski trg s Pokrajinskim muzejem v Mariborskem gradu, Trg svobode z Vinagovo kletjo in spomenikom NOB, Trg generala Maistra, Glavni trg s kužnim znamenjem in Mestno hišo, Slomškov trg  s Stolno cerkvijo, SNG Maribor, Univerzo v Mariboru in Pošto ter Židovski trg s Sinagogo in Židovskim stolpom, Umetnostna galerija Maribor, Muzej NO, ter Fotografski muzej. Turisti se radi sprehodijo skozi mestni park do Piramide, zanimajo jih tudi pohodi oz. vožnja z gondolo na Pohorje in kolesarjenje predvsem ob reki Dravi, pojasni Monika Jurišič Hlevnjak z Zavoda za turizem Maribor. 

Kje preveriti ponudbo?

Ko turisti načrtujejo obisk štajerske prestolnice, lahko ponudbo preverijo na portalu TripAdvisor, lahko pa tudi pregledajo mednarodno spletno stran Lonely Planet.

Kaj si ogledati v mestu?

Lonely Planet turistom kot najbolj zanimive destinacije za ogled predlaga Pokrajinski muzej Maribor, Sinagogo, Muzej narodne osvoboditve, Hišo stare trte, Akvarij in terarij Maribor, Umetnostna galerija Maribor in Stolnico svetega Janeza Krstnika. TripAdvisor kot najbolj »vroče« mestne bisere predlaga Piramido, Hišo stare trte, Stolnico svetega Janeza krstnika, Sodni stolp in Vodni stop ter Betnavski dvorec. Verjetno bodo turisti, ki bodo sledili nasvetom TripAdvisorja bolj zadovoljni z mestom in več doživeli. Zagotovo je za turista večje doživetje sprehod ob Dravi z ogledom Sodnega in Vodnega stolpa, kjer lahko pod krošnjo drevesa ob pogledu na labode v Dravi spije kozarec najboljše slovenske kapljice. Kot pa ogled sicer odličnih muzejev, ki pa – roko na srce – tujcem, ki jih slovenska (mariborska) zgodovina oziroma umetnost ne zanima, zaradi svoje specifike ne pove dosti.

Tujce povabimo na čevapčiče in pico

Lonely Planet turistom pri obisku Mariboru priporoča, da se prepustijo kulinaričnemu razvajanju v MAK-u, Malci, Pri Florjanu, v Isabelli, Rožmarinu, Gril Ranci ali Gostilni Pri treh ribnikih. Priporočila TripAdvisorja se v precejšnji meri ujemajo: svetujejo, da turisti zaidejo v Baščaršijo, MAK-a, La Cantino, Jack & Joe, Rožmarin, La Pizzerio ali Ancoro. Medtem ko določene restavracije slovijo po odličnih, gurmanskih razvajanjih, kjer so temu primerno zasoljene tudi cene, pa pri kar nekaj priporočenih gostincih slovijo po ali balkanskih tradicionalnih jedeh ali italijanski pici. Med vsemi naštetimi ni niti ene tipične slovenske restavracije, kjer bi postregli zelje, pečenice, matevža, joto, ričet, blejsko kremno rezino ali prekmursko gibanico. Koliko takšnih restavracij, kjer bi si človek lahko privoščil nostalgične jedi iz kuhinj naših babic, pa sploh lahko naštejemo?

In kakšno je mnenje Zavoda za turizem o spletnem portalu TripAdvisor? Menijo, da Maribor kot mesto in njegovi ponudniki dovolj izkoriščajo njegovo moč pri prepoznavnosti mesta?

Tripadvisor seveda ima veliko moč in prav gotovo imamo tako zavod za turizem kot tudi večina ponudnikov še veliko rezerv pri njegovi izrabi. Kot Zavod za turizem Maribor - Pohorje imamo na Tripadvisorju malo brezplačnih možnosti promocije (le objavo fotografij kot vsak turist), pri čemer imamo za letošnje leto v načrtu tudi imamo plačljivo kampanjo, odgovarja Jurišič Hlevnjakova. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice